Theo Krabbe
Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Annina Romita

Een radicale pauselijke stellingname

Het laatste woordHet is de derde encycliek (een pauselijke doctrinaire brief) sinds de Argentijnse Jezuïet Jorge Mario Bergoglio in 2015 tot paus Franciscus werd gekozen. In de begin deze maand gepubliceerde encycliek Fratelli Tutti, over broederschap en sociale vriendschap neemt paus Franciscus radicaal stelling in de grote maatschappelijke vragen van deze tijd. 

 1. Maria fascineert en inspireert
  PREMIUM
  Column

  Maria fascineert en inspireert

  Maria is een fascinerende vrouw. Ze is op de eerste plaats het symbool voor vruchtbaarheid, vrouwelijkheid en schoonheid. En ze belichaamt niet alleen de liefde en de bescherming, maar ook de droefenis, het verdriet en de troost voor een mens. Veel kunstenaars, beeldhouwers, musici en theologen hebben zich door de eeuwen heen laten inspireren door de bijbelse figuur van Maria. En dat zijn niet de de minsten: Rubens, Pieter de Grebber, Rembrandt, Jan Toorop, Bill Viola, Jan Fabre en Maria Roosen hebben zich allemaal door haar laten raken.
 2. De PKN en de Joden
  PREMIUM

  De PKN en de Joden

  Het was vorige week donderdag een opmerkelijk bericht in Dagblad Trouw, dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in diverse media volop in het nieuws bracht. PKN-scriba René de Reuver onthulde enkele passage’s uit de schuldbelijdenis van de PKN die hij bij de herdenking van de Kristallnacht volgende maand in de Rav Aron Schuster synagoge in Amsterdam zal uitspreken. „Wij schoten tekort in spreken en in zwijgen, in doen en laten, in houding en gedachten.”