Theo Krabbe
Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Annina Romita

Een zoekende monnik als Theoloog des Vaderlands

kaf en korenHij is Benedictijner monnik en woont in de abdij Keizersberg, op een heuvel vlakbij Leuven. Thomas Quartier (48), geboren in Duitsland, is hoogleraar aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen en de Katholieke Universiteit Leuven en gespecialiseerd in rituelen. Hij is schrijver en muzikant en hij besteedt dagelijks drie uur aan religieuze vieringen. 

 1. Over Pasen kun je niet preken; het gaat ons gewone mensenverstand te boven
  PREMIUM

  Over Pasen kun je niet preken; het gaat ons gewone mensenver­stand te boven

  We zitten in wat christenen de Goede of Stille Week noemen. Deze week herdenken christenen dat de rabbi Jezus van Nazareth samen met zijn volgelingen op donderdag (Witte Donderdag) voor het laatst het avondmaal gebruikte. En dat een dag later (Goede Vrijdag) die Joodse leraar in Jeruzalem verraden werd, overgeleverd werd aan Pilatus, de landvoogd van de Romeinse bezetter, gegeseld en aan het kruis geslagen werd.
 2. Boeddhisme is geen antistressreligie
  PREMIUM
  COLUMN

  Boeddhisme is geen antistress­re­li­gie

  Het boeddhisme is in onze westerse geseculariseerde wereld sterk in opmars. Zo mag Tenzin Gyatso, de veertiende Dalai Lama van Tibet, de spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme, zich ook in Europa en Noord-Amerika in een ongekende populariteit verheugen. In ons land verdringt in menige huiskamer het Boeddhabeeld het Mariabeeld of het kruisbeeld van Jezus Christus. Meditatie, mindfullness, yoga, het geloof in reïncarnatie (wedergeboorte): het komt rechtstreeks voort uit het boeddhisme.