Theo Krabbe
Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Annina Romita

Het Nee! waarschuwt ons

COLUMNHij behoort tot de grootste schrijvers van Nederland. Arnon Grunberg is een auteur en een dichter van joodse komaf. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vroeg hem om tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam volgende week maandag de 4 meivoordracht te houden.

Arnon Grunberg keert zich tegen de steeds sterker wordende geluiden dat we het verhaal over de oorlog en de Joden nu wel kennen. ‘Zeggen het verleden nu wel te kennen is veelal een weigering om er kennis van te nemen. En wie zijn verleden niet kent, is niet zozeer gedoemd het te herhalen, als wel is hij gedoemd niet te weten wie hij is. Niets doet mensen zozeer naar een onwrikbare identiteit verlangen als het knagende vermoeden dat ze geen idee hebben wie ze zijn. En het is vaak de onwrikbare eigen identiteit, de weigering er speels mee om te gaan die ertoe leidt dat de ander als een volstrekt vreemde en absolute vijand wordt gezien.’

  1. Coronacrisis belemmert religieus leven
    PREMIUM
    COLUMN

    Coronacri­sis belemmert religieus leven

    De maatregelen die de regering heeft afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben het religieuze leven ernstig belemmerd. De maatregelen (anderhalve meter afstand houden, geen samenkomsten met meerdere personen, oudere mensen in quarantaine in de verzorgingstehuizen) hadden een directe invloed op de religieuze praktijken en hebben zelfs de rituelen direct aangetast. De kerken en religieuze organisaties lijken ermee ingestemd te hebben.