Theo Krabbe.
Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe. © Marco De Swart

Paus Pius XII en de jodenvervolging

ColumnVijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het wetenschappers en intellectuelen nog steeds niet gelukt om een genuanceerd oordeel te vellen over de betrokkenheid van paus Pius XII, de Italiaan Eugenio Pacelli, en de Rooms-Katholieke Kerk bij de jodenvervolging door de nazi’s. Waarom zweeg Eugenio Pacelli tijdens de oorlog over de uitroeiing van de Joden? Wat waren zijn motieven?

 1. Nederlander is nog volop religieus
  PREMIUM
  Column

  Nederlan­der is nog volop religieus

  Het is als zeer belangrijk nieuws gebracht: voor het eerst in de geschiedenis noemt meer dan de helft van de Nederlanders zich niet religieus. Dat zou blijken uit het maandag verschenen rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind jaren 90 beschouwde zes op de tien Nederlanders zichzelf nog als religieus, in 2010 was dat 55 procent, twee jaar geleden iets meer dan 50 procent. En nu is dat volgens nieuwe cijfers 49,3 procent.
 2. ‘PVV’ers moeten zich eens serieus in de islam verdiepen’
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘PVV’ers moeten zich eens serieus in de islam verdiepen’

  Joram van Klaveren, voormalig Tweede Kamerlid voor de Partij van de Vrijheid (PVV) en vertrouweling van Geert Wilders, baarde deze week groot opzien met zijn verrassende mededeling dat hij moslim was geworden. Als hardliner had hij in de Tweede Kamer strenge maatregelen tegen de islam bepleit, onder meer een boerkaverbod en een ban op minaretten. Van Klaveren, opgegroeid in een protestants nest, had het plan opgevat om in een boek op te schrijven wat er niet deugt aan de islam.