Theo Krabbe.
Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe. © Marco De Swart

Waarom staat God lijden toe?

COLUMNHet is een prangende vraag, waar niet alleen veel gelovige christenen, maar ook joden en moslims bij tijd en wijle in hun leven mee worstelen. Waarom laat God, JHWH of Allah het lijden toe? 

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Boeddhisme: levenswijsheid of religie
  PREMIUM
  COLUMN

  Boeddhisme: levenswijs­heid of religie

  In onze westerse geseculariseerde wereld is het boeddhisme sterk in opmars. Zo mag Tenzin Gyatso, de veertiende Dalai Lama van Tibet, de spirituele leider van het boeddhisme, zich ook in Europa en Noord-Amerika in een ongekende populariteit verheugen. Zijn boeken vliegen als warme broodjes over de toonbank. Tijdens lezingen trekt hij volle zalen. In ons land verdringt in menig huiskamer het Boeddhabeeld het Mariabeeld of het kruisbeeld van Jezus Christus.