Volledig scherm

Blog | Dartsgekte in het bruinste café van Twente

Vroomshoper Christian Kist was anno 2012 een lokale bekendheid, toen hij voor een sensatie zorgde door in het Britse Frimley Green het Lakeside WK darts te winnen. Bij zijn terugkeer in Vroomshoop werd Kist gehuldigd door een uitzinnige menigte. De gekte in het kanaaldorp kende die avond geen grenzen. Het feest werd tot diep in de nacht gevierd in café Kremer, een bruine, rock'n roll kroeg met LP-hoezen aan het plafond en zwart-wit foto's van the Rolling Stones aan de muren. Café Kremer, de huiskamer van Vroomshoop, waar Dick en Marijke Kremer de scepter zwaaien.

Inboedel
De dartskoorts is na die gedenkwaardige avond in 2012 nooit meer verdwenen uit cafë Kremer. De dartsbanen in het pand behoren inmiddels net zo zeer tot de inboedel als de biertap en de donkerbruine stoelen en de ouderwetse barkukken. Café Kremer heeft diverse dartsteams die in de DVO-competitie spelen, er staan met regelmaat toernooien op de activiteitenkalender van het etablissement en dartstalenten krijgen er de kans hun pijlen richting dubbel 20 te gooien.

Status
Het kan echter nog gekker. Om de status van hét dartscafé van Twente nog eens dik te onderstrepen, is een Vroomshoopse versie van de Embassy Darts opgezet, inclusief kwalificatie-avonden en een finaleweek. Voor die finaleweek (4-12 juni) van deze eerste 'Krembassy' is café Kremer ook nog even 'verbouwd': zo staat er een tribune in de bar.

Niveau
Nu moet je niet denken dat aan het toernooi uitsluitend lokale dartsliefhebbers meedoen. Het niveau is zeer acceptabel. Hier spelen darters uit alle windstreken die regelmatig 180 punten scoren of die in minder dan geen tijd een partij uitgooien. Hier spelen mannen die zich kunnen meten met bekende topspelers of die op weg zijn naar die top.

Geld
Christian Kist had zich ook voor de finale geplaatst. Maar Vroomshoop moet het helaas zonder zijn beroemde inwoner doen tijdens de slotweek van de 'Krembassy'. Hij heeft verplichtingen elders in Europa, op toernooien waar hij als pijlprofessional het beleg op zijn boterham moet verdienen. Het startgeld is daar al hoger dan het bedrag dat de winnaar van de 'Krembassy' ontvangt: 500 euro. Toch is er een 'Kist' aanwezig, oom Dinand Kist. Hij zorgt met de familie Kremer dat er toernooien worden gehouden in het café. En zo bieden zij spelers de kans de status van lokale dartsheld te ontstijgen.

Woensdag 8, donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 juni beginnen de wedstrijden om 19.30 uur in café Kremer aan de Julianastraat 34 in Vroomshoop. Op zondag 12 juni, beginnen de halve finales om 14.00 uur, met aansluitend de finale.

Blogs