Volledig scherm
© Marco de Swart

Blog | Engbertsdijksvenen verdient een eigen film

Een film als 'De Nieuwe Wildernis', over natuurgebied Oostvaardersplassen, zou ook om de hoek gemaakt kunnen worden. Met om de hoek bedoel ik het ruige Engbertsdijksvenen, tussen Westerhaar, Kloosterhaar, De Pollen en Bruinehaar.

Het gebied van zo’n 1.000 hectare is een eldorado voor onder meer diverse vogelsoorten. Wie nu tegen het einde van de middag door de Engbertsdijksvenen struint, hoort bijvoorbeeld ganzen die in V-vorm komen aanvliegen, waarna de vogels zich bijna dwarrelend laten afzakken richting vennen en rietkragen. Het is een fenomenaal gezicht.

Praktische bezwaren
Een film over de seizoenen in Engbertsdijksvenen klinkt natuurlijk leuk, maar er kleven praktische bezwaren aan: wie gaat zo’n productie betalen bijvoorbeeld? Een beetje creatieve geest laat zich daar niet door afschrikken. Klop bijvoorbeeld eens aan bij Geerdijker Marcus Elzinga, bekend als raadslid voor Gemeentelangen Twenterand, die de weg weet richting potentiële subsidieverstrekkers.

Pot geld
Ook Staatsbosheer, milieuorganisaties, lokale natuurclubs, gemeente en provincie willen vast wel meedoen als het komt tot een crowfundingproject. En Europa heeft een pot geld om plannen uit te voeren waarmee de leefbaarheid op het platteland wordt gestimuleerd. Bovendien kun je opnamen laten maken door een student van de film academie, die het gebruikt als eindexamenopdracht of een ambitieuze leerling van de opleiding journalistiek. Kan allemaal.

Geldschieter
Wie dit zou moeten oppakken? Staatsbosbeheer kan als opdrachtgever optreden, Twenterand Tourist Info is een kandidaat. Of een natuurfan met een goed gevulde bankrekening. Het doet er niet toe, als die wildernis vol adders, eenden, fuuten, roofvogels, ganzen en bijzondere planten in en om het hoogveen maar voor de eeuwigheid wordt vastgelegd.

Titel
Uiteraard moeten we wel een originele filmtitel bedenken. Wat dacht je van 'Fascinatie voor het veen'? Voor de soundtrack hoeven we trouwens ook niet ver te zoeken, want de volksmuziek van de Vriezenveense Beggar’s Clan lijkt mij heel geschikt.

Blogs