Volledig scherm
© Marco de Swart

Een Amerikaan in Twente heeft gouden tip voor vreemdelingenhaters

Joe McMahon is een Amerikaanse singer-songwriter die vrijdag 14 oktober een rol speelde bij de albumpresentatie van Enschedese rockband The Road Home. Hij speelde in poppodium Atak het voorprogramma en deed dat met verve.

Hij vertelde tussen de nummers door steeds iets over zichzelf. Dat zijn leven van nu niet meer was te vergelijken met het leven dat hij enkele jaren geleden nog leidde in de VS. Joe maakte dan ook enkele drastische keuzes, zo besloot hij zich in Duitsland te vestigen. En hij besloot te kiezen voor muziek, toch een vrij instabiel bestaan wat betreft inkomen en toekomstperspectieven. Die onzekerheid nam hij op de koop toe, wat voor hem vooral telde waren al die bijzondere mensen die hij ontmoette tijdens alle reizen en bij de 300 optredens die Joe op zijn conto schreef.

Cynisch
Hij leerde dat de mensen op al die verschillende plekken in de wereld helemaal niet zo veel van elkaar verschillen. 99 procent van de mensen zijn geweldig, vond Joe. En die willen vooral hetzelfde: een dak boven hun hoofd, elke dag te eten, een veilig bestaan voor zichzelf en hun naasten. ,,Alleen is er één procent die het voor de rest van ons verziekt’’, aldus Joe, met een cynische knipoog naar de Amerikaanse presidentsverkiezing op 8 november. ,,Het zijn vaak politici.’’

Medicijn
Joe zag in zijn manier van leven een medicijn tegen vreemdelingenhaat. Ga op reis, was zijn boodschap. Want wanneer je de wereld intrekt – en dan niet in een all inclusive resort of op een luxe cruise uiteraard – kom je vroeg of laat anderen tegen. En in die contacten leer je bijna onbewust meer over hoe die anderen leven, wat hen bezighoudt, waar ze van houden en wat ze belangrijk vinden. Dan leer je dat grenzen tussen landen kunstmatige afscheidingen zijn die in de loop van de geschiedenis regelmatig veranderen.

Leren kennen
In de kern zijn we gelijk, was de strekking van de levenservaringen die de Amerikaan in Twente wilde delen. Dus doe niet zo moeilijk, maar probeer elkaar beter te leren kennen. Voor Joe was zijn muziek daarbij de universele taal.

Oproepje
Joe heeft gelijk, zo zou het moeten en kunnen. Die boodschap zou je moeten overbrengen aan de mensen die onlangs nog ontzettend nare reacties deelden op facebook na een volkomen onschuldige oproep van een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk Nederland in de gemeente Twenterand. Hij vroeg via de sociale media om (gebruikte) tuingereedschappen waarmee statushouders (vluchtelingen die een verblijfstatus hebben) hun eigen tuintje kunnen bijhouden. Zelfs zo’n oproepje leidde al tot beschamende en botte commentaren: ze kunnen wel een schop krijgen….om ze naar hun land van herkomst terug te schoppen, was in de reeks uitbarstingen nog een milde opmerking.

Op reis
Misschien is het goed om Joe McMahon eens te vragen voor een optreden in activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop, gemeente Twenterand. Met het verzoek om opnieuw zijn ervaringen te delen. En om mensen op het hart te drukken: ga eens op reis, verruim je blik. Je zou haast zeggen, schop ze eens de wijde wereld in. Dat zal ze leren.

Blogs