Volledig scherm
© EPA

Acht van Chaam strikt Tourwinnaar Bernal

Tourwinnaar Egan Bernal staat woensdag naast Steven Kruijswijk aan de start van de 81ste Acht van Chaam. De Colombiaan van Ineos gaf rond middernacht laat zijn jawoord aan het oudste criterium van het land.

Door Ad Pertijs

Voor secretaris Theo van der Westerlaken is het na meer dan 24 uur gespannen afwachten een opluchting van jewelste. ,,Ik kreeg er in de loop van de dag gewoon buikpijn van.” Uiteindelijk heeft contractenmakelaar Martin van Steen maandagavond Bernal over de streep weten te trekken. ,,Financieel waren we er al uit. Het wachten was alleen op de goedkeuring van zijn manager. En die was alweer onderweg naar Colombia. Ik ben blij dat het nu uiteindelijk toch nog gelukt is”, laat Van der Westerlaken weten.

Voor Chaam is het na het optreden van Chris Froome in 2017 voor de tweede keer in drie jaar tijd dat het de gele truidrager aan de start heeft. Bernal werd zondag de jongste winnaar van de Tour sinds 100 jaar. Hij reed deze week vier criteriums. Drie in België (vanavond in Roeselare en donderdag in Herentals) en één dus in Nederland.

Ook de Profwielerronde van Etten-Leur wil de Colombiaan graag aan het vertrek hebben. Onduidelijk is echter nog of Bernal op 18 augustus beschikbaar is voor het rijden van een criterium. Hij wordt als eerste Colombiaanse winnaar van de Tour na deze week in eigen land verwacht voor allerhande huldigingen en festiviteiten. Ook is het nog niet duidelijk of zijn ploeg hem dan alweer nodig heeft in de voorbereiding op de Vuelta.

In Aalst was Bernal vanavond de enige grote naam uit de Tour. In de slotfase kwam hij voorop met Laurens de Plus van Jumbo Visma en het Vlaamse supertalent Remco Evenepoel. Laatstgenoemde trok in de spurt de zege naar zich toe.

In Chaam komt Bernal meer Tourrenners tegen. Onder wie dus Steven Kruijswijk, de man als nummer drie die links van hem op het erepodium stond. Ook Dylan Groenewegen, Laurens de Plus, Koen de Kort, Cees Bol en zijn ploeggenoot Dylan van Baarle zijn van de partij in de Acht van Chaam. De wedstrijd van de profs start om 18.45 uur.

  1. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
    Video

    Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

    Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”