Volledig scherm
Lieke Wevers heeft alle reden tot juichen. © SCS/Sander Chamid

Dankzij deze 2 ‘geheimen’ staat turnster Lieke Wevers uit Oldenzaal in de top van de Lezerstour

ENSCHEDE - Eerste in 2017, vijfde in 2018 en nu voorlopig weer eerste. Lieke Wevers uit Oldenzaal kan niet alleen goed turnen, maar is ook een begenadigd Tourpoulespeler. In de Prominententour laat ze vooralsnog alle concurrentie ruim achter zich. Het geheim? Een slim vriendje en de keuze voor powersprinters.

FC Groningen-voetballer Mike te Wierik kan wel door de grond zakken. Heeft de stoere ‘stopper’ uit Hengevelde een mooi team voor de Lezerstour, is er weer eentje in de subleague met bekende Tukkers die het nog beter doet. 

Vorig jaar ook al, toen volleybalster Tess von Piekartz hem op de slotdag passeerde. Nu is het zijn voormalig klasgenote Lieke Wevers. 

„Leuk dat Mike ook in de subpoule zit”, zegt de regerend tweevoudig nationaal kampioene daar over. „Ik ken hem inderdaad van vroeger. Het Stedelijk Lyceum in Enschede is een LOOT-school, waar rekening wordt gehouden met talentvolle sporters. Mike zat in zo’n groepje met alle voetballers, die zochten elkaar altijd op. Deden wij als turnsters ook. Die voetballers plaagden ons altijd een beetje.”

Payback time?

Quote

Ik heb veel sprinters gekozen. Maar dan wel powersprin­ters. Ik denk dat onder meer mijn keuze voor Sonny Colbrelli en Matteo Trentin tot nu toe goed uitpakt

Lieke Wevers

Payback time dus voor Wevers? „Nee hoor. Mike deed niet mee aan die plagerijtjes. Hij was best lief.” En bloedfanatiek, zowel in zijn leven als topsporter als bij het meedoen aan een Tourspelletje. 

„Wat die mentaliteit betreft lijken we wel op elkaar. Hij kan wel zeggen dat hij mij wil verslaan, maar dat gaat niet gebeuren. Mijn strategie? Ik heb veel sprinters gekozen. Maar dan wel powersprinters. Ik denk dat onder meer mijn keuze voor Sonny Colbrelli en Matteo Trentin tot nu toe goed uitpakt.” 

Dat is een understatement. Want beide Italianen zaten niet alleen in de massasprints op dag één en dag vier bij de beste twintig renners van het peloton, maar ook maandag in de lastige heuvelachtige rit naar Épernay. 

Hulplijn

De tweelingzus van olympisch kampioene Sanne Wevers voegt er meteen aan toe dat ze bij het samenstellen van het ploeg beroep heeft gedaan op een hulplijn. „Een anonieme expert heeft mij geholpen.” 

Dan, na enig aandringen: „Nou, vooruit. Mijn vriendje heeft me geholpen. Maar ik heb uiteindelijk zelf de knoop doorgehakt, hoor! We bespraken verschillende renners en uiteindelijk ben ik tot deze keuzes gekomen.”

Strategie voor bergritten

Het inschakelen van die hulplijn en haar keuze voor machtsprinters heeft ervoor gezorgd dat ze al 1.031 punten heeft verzameld. Slechts 51 deelnemers uit heel Twente en de Achterhoek doen het vooralsnog beter. 

En, waarschuwt Wevers, ook in de zware etappes die nog komen gaat ze punten pakken. „Ik denk dat alle klassementsrenners erg aan elkaar gewaagd zijn. Daarom heb ik bij het maken van keuzes deels mijn gevoel gevolgd. Nairo Quintana heb ik bijvoorbeeld niet, daar had ik een slecht voorgevoel bij. Maar Dan Martin heb ik dan weer wel, omdat dat een renner is die niet alleen in het algemeen klassement maar ook in diverse etappes in de top 10 kan eindigen.”

Fan van Kruijswijk

Haar wens voor deze Tour? Zelf de Prominententour winnen en Steven Kruijswijk op het hoogste schavotje zien stralen op het podium in Parijs. „Dat gun ik hem echt. Zeker na wat hij heeft meegemaakt in de Giro een aantal jaar geleden. Wat zou het gaaf zijn om hem de Tour te zien winnen!”

Stand Prominententour na etappe 4

1. Lieke Wevers (1.031 punten)
2. Mike te Wierik (948 punten)
3. Bram Tankink (893 punten)
4. Tess von Piekartz (774 punten)
5. Chantal Westerhoff (729 punten)
6. Rob Harmeling (668 punten)
7. Maurits Lammertink (625 punten)
8. Kirsten Wild (597 punten)

Benieuwd hoe jij hebt gescoord in de Lezerstour? Bekijk het hier!

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’