Volledig scherm
René Oortman. © Eigen foto

Dit is René (32) uit Denekamp, koploper en kandidaat-eindwinnaar van de Lezerstour

DENEKAMP - „Ik kreeg al allemaal appjes van vrienden en ook het bericht op de site van Tubantia werd al naar me doorgestuurd.” Het is een mooie dag voor René Oortman (32) uit Denekamp. Hij staat na ruim een week koers bovenaan in de Lezerstour. Met een sterke combinatie van klimmers, sprinters en heuvelspecialisten. De eerste favoriet voor de eindzege lijkt te zijn opgestaan.

Waar in de eerste week vooral deelnemers met ploegen vol sprinters de boventoon voerden in de Lezerstour van Tubantia, staat na de zware etappe door het Centraal Massief ‘eindelijk’ iemand bovenaan met een winnaarwaardige mix van renners.

Sportfreak

René Oortman werkt als leraar op basisschool de Esch in Oldenzaal, voetbalt voor SDC’12 3 in zijn woonplaats en is verder vooral een grote sportfreak. De invulling van zijn eerste vakantiedag? „Schakelen tussen de vrouwenfinale op Wimbledon, de kwalificatie van de Grand Prix van Groot-Brittannië en de Tour de France.”

Bij het volgen van dat laatste evenement concludeerde hij genoegzaam dat de renners uit zijn Lezerstourploeg weer eens de nodige punten binnen harkten. Daardoor is hij nu de nummer één van heel Twente en de Achterhoek.

Pinot, Van Aert en Trentin 

Quote

Niet iedereen heeft Pinot. Een beetje gek, er wordt dit jaar veel van hem verwacht

René Oortman

Stiekem had hij zijn succes een beetje zien aankomen. „De laatste dagen stond ik al erg hoog. Achtste, vierde... Dan ga je natuurlijk kijken welke renners je concurrenten hebben. Toen viel me al op dat veel mensen die hoog stonden veel sprinters hebben. Nu komen de klassementsmannen bovendrijven en sta ik eerste.”

De docent uit Denekamp is van mening dat een Franse klimmer hem de eerste plek heeft bezorgd. 

„Door Thibaut Pinot heb ik de leiding gepakt. Hij werd tweede in de etappe en staat nu derde in het algemeen klassement. Het valt me op dat niet iedereen hem in de ploeg heeft. Een beetje gek, er wordt dit jaar veel van hem verwacht.”

Het is echter niet alleen Pinot, maar de combinatie van al zijn renners die het verschil maakt met de rest. „Dat ik voor vandaag al hoog stond, heeft ook te maken met mijn keus voor Wout van Aert en Matteo Trentin”, beseft Oortman. „Ook twee renners die niet iedereen heeft.”

Eén keer gewisseld

Verder aarzelde Oortman niet toen Romain Bardet in de bergrit naar La Planche des Belles Filles ietwat door het ijs zakte. „Die heb ik er na die rit meteen uitgehaald. Ik heb geen vertrouwen meer in hem. Voor hem in de plaats heb ik nu Giulio Ciccone. Die pakte die rit geel en staat nog steeds hoog in het algemeen-, jongeren- en bergklassement. Tot aan de tijdrit volgende week vrijdag zie ik hem nog veel punten pakken.”

Zijn volgende twee wissels heeft de Denekamper al min of meer in zijn hoofd zitten. Maar die verklapt hij liever niet, om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze al is. 

Trakteren

Mocht Oortman zijn succes de komende twee weken een vervolg geven, dan kost hem dat een barbecue. „Ik zit in twee vriendenleagues. In de ene met collega’s van mijn vriendin en in de andere met een groepje Denekampers; vrienden van mijn broer en een kameraad van mij. De verliezer in die subpoule geeft altijd een barbecue. Maar ze hebben nu al gezegd dat, als ik de Lezerstour win, ook ik een barbecue moet geven.” 

Quote

Als ik de Lezerstour win, moet ik een barbecue geven

René Oortman

Hoe goed doe jij het in de Lezerstour? Bekijk het hier!