Volledig scherm
Koen de Kort. © BSR Agency

Ervaren De Kort (36) kent moeizaam begin van Tour: ‘We blijven positief vooruit kijken’

Voor koerskapitein Koen de Kort van Trek-Segafredo is het op de rustdag in Castres vooral figuurlijk wonden likken. ,,Het was gisteren geen ideale dag voor ons”, zegt de 36-jarige coureur uit Liempde over de waaierrit waarin zijn kopman en kamergenoot Richie Porte 1 minuut en 40 seconden verloor op een aantal concurrenten. Net als ploeggenoot Bauke Mollema.

Op welke plek Porte nu staat? ,,Geen idee”, reageert De Kort. Het goede antwoord: 20ste op 3.59 ,,We hebben het vandaag over van alles, maar niet over het klassement.” Dus ook niet over zijn 130ste stek op anderhalf uur van leider Julian Alaphilippe. Het past volgens hem wel bij een lastige eerste week die de ploeg achter de rug heeft. Op de eerste dag al ging De Kort hard tegen het asfalt. Met als gevolg enkele afgebroken tanden. ,,Het is altijd al mijn nachtmerrie geweest dat de tanden uit mijn mond vallen.”

De tandarts in Brussel hield hem echter wel in koers. ,,Maar dan zit je ook nog dagen lang met de pijn in je nek en rug.” Als koerskapitein is het aan De Kort de taak om Porte veilig door de Tour te loodsen. ,,De hele dag kijk ik met een schuin oog naar hem.”

Quote

De hele dag kijk ik met een schuin oog naar hem

Koen de Kort, Over kopman Richie Porte

De eeuwige lach

Tanden uit de bek. Kopman de waaier gemist. Gaat ‘Koerskapitein Koen’ in zijn achtste Tour nog wel met zijn eeuwige lach op het gezicht door het leven? ,,O, jawel hoor. Zelfs de dagen na de val op mijn gezicht. Alleen ziet die lach er nu weer normaler uit dan toen. Richie en ik blijven ook positief vooruit kijken. De echte bergen moeten nog komen. We hebben er pas eentje (La Planche des Belles Filles, red.) gehad. En gisteren was hij niet de enige klassementsrenner die tijd verloor. Al had het natuurlijk beter niet kunnen gebeuren.”

Dat de twee bij elkaar op de kamer slapen is niet zo vreemd. De Kort is een halve Australiër geworden. ,,Alleen als ik mijn ouders aan de lijn heb, spreek ik deze week Nederlands. Wat dat betreft zijn Richie en ik hier als twee Aussies onder elkaar in de Tour.”

Quote

Richie en ik blijven ook positief vooruit kijken. De echte bergen moeten nog komen.

Koen de Kort, Trek-Segafredo