Volledig scherm
PREMIUM
Egan Bernal. © BELGA

Hoe Egan Bernal de eerste Tour voor Colombia won

'Ik wil altijd meer'Egan Bernal wordt - zonder ongelukken - zondag gehuldigd in Parijs als eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France. De pas 22-jarige Bernal reed deze Tour als een volleerd klassementsrenner. ,,Het besef moet nog indalen.”

Door Pim Bijl

Hand in hand rollen ze richting de streep in Val Thorens. Egan Bernal, de man die deze Tour de France gaat winnen, en Geraint Thomas, titelverdediger en de nummer 2. Bij die laatste meters geeft de tot tranen toe geroerde Luis Alfredo - verslaggever van Caracol Radio - bezielend commentaar. Gelijktijdig breekt in Bernals geboorte- en woonplaats Zipaquirá een massaal volksfeest uit.

Vrijdag, met de eerste gele trui uit zijn leven om zijn schouders, bedekte hij plots zijn tranen door zijn handen voor zijn gezicht te slaan. Zoveel betekent ‘s werelds bekendste wielertrui voor hem. Voor hem komt de gele trui als een verrassing, vertelt hij, ondanks het gegeven dat iedereen hem al weken naar voren schoof als potentieel eindwinnaar. En hij al twee jaar wordt aangekondigd als de renners die het komende decennium de Tour zal domineren.

  1. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
    Video

    Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

    Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”