Volledig scherm
Jan Weda. © Eigen foto

Lezerstour ‘splijt’ echtgenoten in Bad Bentheim: ‘Ik zie dit als Nederland - Duitsland’

LezerstourBAD BENTHEIM - Auckland in Nieuw-Zeeland, Kaohsiung in Taiwan; de deelnemers aan de Lezerstour komen overal vandaan. Jan Weda (57) is de nummer één van Bad Bentheim. En hij schept er genoegen in dat hij zijn echtgenote Sabine vooralsnog achter zich houdt.

Net over de grens wordt volop meegespeeld met het wielerspel van De TC Tubantia. Nordhorn heeft een deelnemer, Gronau telt er drie en Bad Bentheim vier. Met Jan Weda als koploper. „Al jaren speel ik mee. Ik volg in jullie krant sinds 1976 of 1977 alles over de Tour de France. In de Lezerstour ben ik eens vijfde of zesde geworden. De prijsuitreiking was in Denekamp, waar de Ronde van Nederland langsging.”

Liefde achterna

Quote

Ze hield nooit van de Tour de France. Maar nu klinkt het ’s avonds vaak: ‘hé, ik had vandaag meer punten dan jij hè?!’

Jan Weda

Jan Weda klinkt als een oer-Hollandse naam en dat is het ook. Weda werd geboren in De Lutte en woonde later nog in Oldenzaal. De liefde voor ene Sabine dreef hem naar Duitsland. „Daar woon ik sinds twee jaar. Eén jaar in Metelen waar Sabine vandaan komt en het laatste jaar in Bad Bentheim.”

Sabine, die zich tot voor kort niet interesseerde voor wielrennen, is nu één van Jan Weda’s drie concurrenten als het gaat om de titel ‘wielerkenner van Bad Bentheim’. 

„Ze hield nooit van de Tour de France. Maar nu klinkt het ’s avonds vaak: ‘hé, ik had vandaag meer punten dan jij hè?!’. En dat terwijl ik haar van tevoren nog een velletje papier had gegeven met namen van sprinters, aanvallers, klassementsmannen en klimmers... Maar ik geloof dat ik nog boven haar sta.”

Eén en drie

Dat klopt, het verschil tussen de kemphanen en echtelieden is 127 punten (2623 om 2496). In Bad Bentheim zijn ze de nummers één en drie. Op twee en vier staan respectievelijk Paul Grefte en Marina Grefte. „Grappig. Die kennen we niet”, zegt Jan Weda. 

Sowieso wordt er in zijn omgeving nauwelijks over de Tour gesproken, vertelt hij. „De Tour leeft hier niet echt. Ook in de familie van Sabine niet.” 

Verrassing achtergehouden

En dat terwijl er met BORA-hansgrohe een Duits team rondrijdt in de Tour én er met Emanuel Buchmann uit die ploeg zelfs een renner op plek vijf van het algemeen klassement staat. Ook Jan en Sabine Weda lijken de sterke Duitse klimmer over het hoofd te hebben gezien; geen van beide heeft Buchmann in de Lezerstourploeg. 

„Ik heb andere troeven”, countert Jan Weda. „Enric Mas, Matteo Trentin en Sonny Colbrelli. Buchmann over het hoofd gezien? Zeker niet. Natuurlijk kende ik hem. Maar ik heb zijn naam niet op dat velletje papier voor Sabine gezet. Ze kan dan wel mijn vrouw zijn, maar ik ga niet alles verklappen. Zo’n Tourspelletje is toch ook een beetje ‘Nederland - Duitsland’ bij ons thuis. En die wedstrijd wil ik graag winnen, haha!”

Hoe heb jij vandaag gescoord in de Lezerstour? Bekijk het hier!

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’