Volledig scherm
René Oortman. © Eigen foto

René (32) uit Denekamp koploper af in Lezerstour: ‘Wilde vooral niet laatste worden in vriendenleague’

DENEKAMP - Hij kreeg veel appjes en in de supermarkt werd hij aangesproken: ‘Volhoal’n!’. Maar zondag verloor René Oortman uit Denekamp zijn koppositie in de Lezerstour. „Ik twijfelde tussen Landa en Quintana en gokte op die laatste.” Oei... 

Een week geleden had ie nog twee wisselmogelijkheden. Wat hij daarmee zou doen, had hij al min of meer in zijn hoofd zitten. Maar dat verklappen, deed hij niet. René Oortman wilde de concurrentie niet wijzer maken dan die was. Nu maakt ’m dat niet meer uit. Emanuel Buchmann moest en zou hij hebben. Maar die laatste plek? Verrek... 

Dilemma

Voor dit weekeinde hakte hij de laatste knoop door. Het peloton wachtte twee loodzware Pyreneeënritten. Nairo Quintana stond in de top 10 van het klassement. Diens ploeggenoot Mikel Landa (nog) niet. Oortman klikte in het spel op de naam van de Colombiaan. Die vervolgens zijn kansen op een hoge klassering verspeelde. 

En Landa? Eén keer zesde in een etappe, één keer derde en voorlopig een zevende plek in het algemeen klassement.

Verkeerd gegokt, concludeert de 32-jarige Oortman. „Of ik spijt heb? Met die laatste wisselmogelijkheid had ik misschien iets anders moeten doen. Aan de andere kant: ik deed mee om niet als laatste te eindigen in een vriendenleague. Want dan had ik een barbecue moeten regelen! En dat gaat niet meer gebeuren.”

Lokale beroemdheid

„Het was mooi om een week bovenaan te staan in de Lezerstour”, vervolgt de basisschoolleraar. „Ik kreeg van veel mensen appjes en werd in de supermarkt door mensen aangesproken: ‘Volhoal’n!’. Prachtig. Toch gaf ik toen al steeds als antwoord dat ik niet verwachtte te winnen.”

Hij legt uit waarom: „Ten opzichte van de huidige nummer één heb ik nog twee sprinters in mijn team: Alexander Kristoff en Matteo Trentin. Misschien kan ik dankzij hen de komende dagen de koppositie heroveren. Maar de eindwinst? Sommige concurrenten hebben een klassementsrenner meer dan ik en ik mis Landa.”

‘Nummer 3 geef ik goede kans’

Wie dan wel wint? Niet de nieuwe koploper Sander Hoek uit Hengelo, denkt Oortman. „Ik geef de huidige nummer drie (Coen Vennegoor uit Ootmarsum, red.) een goede kans. Maar wie het ook wordt, ik gun iedereen het beste. Mijn concurrenten wens ik bij deze dan ook succes in de laatste week.”

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’