Sander Hoek.
Volledig scherm
Sander Hoek. © Eigen foto

Sander Hoek (29) uit Hengelo wint de Lezerstour van 2019

LezerstourHENGELO - Sander Hoek heeft de Lezerstour van De Twentsche Courant Tubantia gewonnen. De 29-jarige Hengeloër greep een week geleden de macht in het wielerspel, toen het peloton in de Ronde van Frankrijk de bergen in de Pyreneeën betwistte. Hoek stond zijn koppositie in de slotweek nog heel even af, maar liet in de Alpenritten zien over het sterkste team te beschikken.

„De spanning begint nu wel te komen”, zei Hoek, vlak voor aanvang van de laatste etappe van de Tour de France. De Hengeloër had er net een tennistoernooi opzitten en genoot van een aantal flesjes weizenbier. Hij durfde het nog niet over de tennisbanen te schreeuwen dat hij ging winnen, maar wist wel: „Het kan bijna niet meer mis.” 

Nog even spannend

Coen Vennegoor uit Ootmarsum, bij het ingaan van de slotrit zijn naaste belager, had in de etappe naar Parijs nog twee troeven over: Alexander Kristoff en Greg van Avermaet. Zij moesten beiden een topresultaat boeken om Vennegoor nog de zege te bezorgen. 

Pakweg een tweede plek voor Kristoff en een zevende plek voor Van Avermaet zouden daarvoor volstaan. Even werd het nog echt spannend, toen Van Avermaet in de laatste kilometers demarreerde. Maar hij werd teruggegrepen door het peloton. 

Vieren met weizenbier

En dus kon in Hengelo de champagne worden ontkurkt. Of in Hoeks geval: nog wat flesjes weizenbier worden afgedopt. Hoek wint een Merida Scultura 400, een wielrenfiets ter waarde van 1.299 euro. 

„Waardoor ik heb gewonnen? Ik denk dat het een goede zet is geweest om Mikel Landa alsnog aan mijn team toe te voegen. Die had ik in het begin nog niet”, analyseert de Hengeloër. 

„Verder moet je een beetje verstand van wielrennen en veel geluk hebben. En geluk heb ik zeker gehad. Dat Romain Bardet - één van mijn renners - de bergtrui won, was niet gebeurd als die negentiende etappe niet was geneutraliseerd vanwege noodweer. En in diezelfde etappe lag Rigoberto Urán op koers om een goede uitslag te rijden. Die had ik niet in mijn team.”

Als enige meer dan 6500 punten

Hoek behaalde in het wielerspel 6520 punten. Als enige kwam hij boven de 6500 punten uit. Vennegoor eindigde uiteindelijk als derde, met 6469 punten. 

Jan Bokhove uit Wierden wist op de slotdag nog tussenbeide te kruipen; hij werd tweede met 6488 punten. De laatst etappezege ging naar Esther Rikmanspoel uit Ootmarsum. 

Prijswinnaars

De top 20 van het eindklassement van de Lezerstour krijgt een prijs toegestuurd. Ook voor de deelnemer(s) die in de rustdagen bovenaan stond(en), is er een prijs.

Vuelta Wielerspel

Wie er nog niet genoeg van heeft; tijdens de Ronde van Spanje biedt De Twentsche Courant Tubantia haar volgers de kans mee te doen aan het Vuelta Wielerspel. Deze game gaat op dinsdag 13 augustus live. De Vuelta begint op zaterdag 24 augustus.

De 20 renners waarmee Hoek de Tour eindigde
Egan Bernal, Geraint Thomas, Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann, Julian Alaphilippe, Mikel Landa, Nairo Quintana, Romain Bardet, Adam Yates, Enric Mas, Giulio Ciccone, Dylan Groenwegen, Caleb Ewan, Elia Viviani, Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Thibaut Pinot (uitgevallen), Jakob Fuglsang (uitgevallen) en Wout van Aert (uitgevallen).

Op welke plek ben jij geëindigd in de Lezerstour? Bekijk het hier!