Volledig scherm
Van links naar rechts: Egan Bernal, Emanuel Buchmann, Thibaut Pinot, Julian Alaphilippe, Mikel Landa en Steven Kruijswijk. De nieuwe koploper Sander Hoek heeft ze allemaal, nummer twee René Oortman ‘mist’ Landa. © Cor Vos

Sander uit Hengelo pakt koppositie, dagzege naar Madelon uit Zieuwent

Lezerstour | UpdateENSCHEDE - Sander Hoek uit Hengelo heeft de macht gegrepen in de Lezerstour. Dankzij een wederom sterke Mikel Landa fietste de Hengeloër zijn concurrent René Oortman uit Denekamp uit de gele trui. De dagzege in de vijftiende etappe ging naar Madelon Weijenborg uit Zieuwent.

Met een ploeg vol topklimmers kon een ritwinst voor Weijenborg niet uitblijven. Peter Sagan is de enige sprinter in haar ploeg. Weijenborg behaalde 386 punten en hield Joost Meijerink uit Enschede (383) net achter zich. Een gedeelde derde plaats was er voor Herman Koopman uit Borculo en Hans Jansink uit De Lutte (beiden 382).

Strijd op twee fronten

Net als in de echte Ronde van Frankrijk werd deze zondag in de Lezerstour gestreden op twee fronten: om de ritwinst en om de leiderspositie in het algemeen klassement. En in dat laatste gevecht deelde Hengeloër Hoek een tik uit aan René Oortman uit Denekamp, die sinds vorige week zaterdag in het bezit van de gele trui was.

Hoek zag zijn grootste troef Mikel Landa van Movistar een aanval plaatsen en naar de derde plek in de etappe rijden. En passant steeg de Bask naar de zevende plek in het algemeen klassement. Die combinatie leverde Hoek 38 punten op. De Franse klimmer Romain Bardet sprokkelde drie puntjes voor Hoek, die zo 41 punten meer verzamelde dan Oortman. Ruimschoots genoeg om de achterstand van 21 punten weg te werken. 

Verschil: 20 punten

Met een voorsprong van twintig punten gaat Hoek de rustdag in (4230 om 4210 punten). Coen Vennegoor uit Ootmarsum blijft derde met 4.163 punten.

Hoe heb jij vandaag gescoord in de Lezerstour? Bekijk het hier!

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’