Volledig scherm
PREMIUM
Laurens ten Dam. © Marco Okhuizen

Slechte koffie en doorgezakte bedden, Frankrijk is een fantastisch land

ColumnTijdens deze Tour de France schrijft Laurens ten Dam elke zaterdag een column. Vandaag over zijn haat én liefde voor Frankrijk.

Quote

Ik had altijd een bloedhekel aan een buitenland­se Tour-start

De koffie is er niet te drinken, de hotelbedden zijn doorgezakt en van dekbedden hebben ze in de helft van de hotels nog nooit gehoord. Norsere kelners en hotelreceptionisten vind je in geen enkel ander land en het stokbrood is een uur nadat het uit de oven komt alleen met een gezond gebit nog te eten.

Tot overmaat van ramp ligt er op de provinciale wegen in het noorden van Frankrijk elke kilometer een rotonde, waardoor je als klimmer genoodzaakt bent je de hele dag kapot te sprinten om het nog frisse Tour-peloton bij te houden. Het asfalt in de Pyreneeën lijkt al te smelten bij een temperatuur van 25 graden wat de bochtige afdalingen nog gevaarlijker maakt en de Alpencols zijn over het algemeen 2000 meter en hoger waardoor je geen lucht krijgt.

  1. Tour de Fransen-quiz: wat weet je van het thuisland in de Ronde van Frankrijk?

    Tour de Fran­sen-quiz: wat weet je van het thuisland in de Ronde van Frankrijk?

    Frankrijk kent een Tour-droogte die maar niet op lijkt te houden: de laatste eindzege van een Fransman dateert alweer uit 1985. Dit jaar ruiken de Fransen kansen, met Julian Alaphilippe die al geruime tijd het geel om de schouders heeft en Thibaut Pinot die de top-drie op de huid zit. En dus is het tijd voor een Tour de Fransen-quiz. Wat weet jij van de Franse renners die een rol spelen of speelden in de Tour de France?