Volledig scherm
PREMIUM
Laurens ten Dam. © Marco Okhuizen

Slechte koffie en doorgezakte bedden, Frankrijk is een fantastisch land

ColumnTijdens deze Tour de France schrijft Laurens ten Dam elke zaterdag een column. Vandaag over zijn haat én liefde voor Frankrijk.

Quote

Ik had altijd een bloedhekel aan een buitenland­se Tour-start

De koffie is er niet te drinken, de hotelbedden zijn doorgezakt en van dekbedden hebben ze in de helft van de hotels nog nooit gehoord. Norsere kelners en hotelreceptionisten vind je in geen enkel ander land en het stokbrood is een uur nadat het uit de oven komt alleen met een gezond gebit nog te eten.

Tot overmaat van ramp ligt er op de provinciale wegen in het noorden van Frankrijk elke kilometer een rotonde, waardoor je als klimmer genoodzaakt bent je de hele dag kapot te sprinten om het nog frisse Tour-peloton bij te houden. Het asfalt in de Pyreneeën lijkt al te smelten bij een temperatuur van 25 graden wat de bochtige afdalingen nog gevaarlijker maakt en de Alpencols zijn over het algemeen 2000 meter en hoger waardoor je geen lucht krijgt.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’