Volledig scherm
Ewan wint de laatste etappe. © REUTERS

Slotrit prooi Ewan, Bernal (22) wint de Tour, Kruijswijk derde op eindpodium

Egan Bernal heeft op 22-jarige leeftijd, als eerste Colombiaan ooit, de Tour de France gewonnen. Zijn gele leiderstrui kwam in de slotrit naar Parijs vanzelfsprekend niet in gevaar. Steven Kruijswijk mocht Bernal en Bernal’s ploeggenoot Geraint Thomas vergezellen op het eindpodium: Kruijswijk eindigt als derde in deze Tour. De 21ste en laatste etappe werd gewonnen door Caleb Ewan.

Door Sjors Tanis

Het waren de standaard beelden van de laatste etappe in de Tour de France: renners die een praatje maken, de eindwinnaar (Egan Bernal) die champagne drinkt met de ploeg (én alleen) en een zéér rustig tempo, zeker in de eerste zeventig kilometer van de etappe van 128 kilometer.

Het feestritje kwam ten einde toen het peloton in Parijs aankwam en ging koersen op de Champs-Élysées. Vier aanvallers wilden het sprintersfestijn verpesten: Omar Fraile, Jan Tratnik, Tom Scully en Nils Politt. Zij reden een maximale voorsprong bij elkaar van een kleine halve minuut, maar het peloton met sprintersploegen controleerden en haalden Tratnik als laatste vluchter terug op twaalf kilometer van de finish.

De massasprint die verwacht werd kwam er, maar de organisatie bij de sprintersploegen ontbrak. Zo leek Edvald Boasson Hagen op weg naar de dagzege in de slotrit, maar op het laatste moment kwam Ewan aan de zijkant van de weg met zijn jump, waardoor hij zijn derde ritzege in deze Tour pakte. Dylan Groenewegen, die één rit won in deze Tour, eindigde als tweede in Parijs. Niccolò Bonifazio sprintte naar plek drie.

Volledig scherm
Eindwinnaar Bernal (l) met nummer twee Thomas. © AFP

In het algemeen klassement veranderde niks en bleef de top-tien intact. Bernal wint op 22-jarige leeftijd zijn eerste Tour de France. De Colombiaan pakte de gele trui in de 19de etappe midden in de Alpen. Zijn voorsprong op runner-up, ploeggenoot én titelverdediger Geraint Thomas bedraagt 1'11. Kruijswijk mag voor het eerst in zijn carrière het eindpodium op in een grote ronde: hij eindigt als derde in deze Tour op 1'31. 

De groene trui van het puntenklassement ging voor de zevende keer naar de Slowaak Peter Sagan, een record. De bolletjestrui voor de bergklassement werd veroverd door de Fransman Romain Bardet. Bernal, feitelijk de beste klimmer, was logischerwijs ook de winnaar van het jongerenklassement.

Volledig scherm
Kruijswijk bij de finish. © photo: Cor Vos

Wil je de slotetappe nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’