Bram Tankink.
Volledig scherm
Bram Tankink. © Annina Romita

Tankink wint prominentenleague van Lezerstour dankzij ‘de 2 B’s’

LezerstourENSCHEDE - Bram Tankink heeft de Prominententour gewonnen, de subleague van de Lezerstour met bekende Tukkers. Zijn grootste concurrent Lieke Wevers had in de slotrit nog twee sprinterstroeven over om de uit Haaksbergen afkomstige oud-renner te passeren, maar slaagde daar niet in. 

De laatste etappe van de Tour is nog niet begonnen als de verslaggever hem al belt. „Je hebt gewonnen, tenzij Alexander Kristoff en Mattteo Trentin deze dag uitzonderlijk goed presteren. Dan kan Lieke Wevers je nog voorbij.” 

Tankink countert meteen: „En die punten voor de eindklassementen dan?”

Buchmann en Barguil

Het tekent zijn fanatisme. En inderdaad, met de punten die zijn renners pakken met hun posities in de diverse eindklassementen erbij, heeft Tankink met nog één rit te gaan de buit zo goed als binnen. 

Het verschil tussen beide overgebleven kandidaten voor de eindzege, voorafgaand aan de slotrit: 35 punten. En op voorhand is dan al bekend dat dat oploopt tot 81 punten, want Tankink scoort met ‘zijn’ Emanuel Buchmann en Warren Barguil 46 punten meer bij de eindafrekening dan Wevers met ‘haar’ Rigoberto Urán. 

Maar... Zou Trentin de laatste etappe winnen, dan kon de Italiaan nog de tweede plek in het puntenklassement grijpen. Los van de punten voor etappewinst zou dat Wevers 48 truipunten opleveren. Met een ‘korte’ klassering voor Kristoff zou Wevers Tankink dan op de valreep gepasseerd hebben. Het liep anders. Trentin werd zevende, Kristoff was in de sprint nergens te bekennen.  

Zelfkritisch

„Ik heb misschien niet goed gewisseld, door heel snel Mike Teunissen en Giulio Ciccone in m’n ploeg te zetten. Die laatste leverde me nog wel wat punten op, maar Teunissen niet”, is Tankink opvallend kritisch na zijn overwinning. Om daar aan toe te voegen dat zijn ploeg in de basis goed was. 

Tanktink tipte Buchmann voor de Tour al als één van de verrassingen. De Duitser maakte het waar, met een vierde plek in het eindklassement. Het is één van de renners waarmee Tankink het verschil maakte. Hij volgt Tess von Piekartz, volleybalster en tevens partner van Marcel Kittel,  op als winnaar van de Prominententour.

Eindstand Prominententour

1. Bram Tankink (6.048 punten)
2. Lieke Wevers (5.975 punten)
3. Chantal Westerhoff (5.721 punten)
4. Mike te Wierik (5.535 punten)
5. Maurits Lammertink (5.270 punten)
6. Tess von Piekartz (5.227 punten)
7. Kirsten Wild (4.999 punten)
8. Rob Harmeling (4.939 punten)

Hoe heb jij het gedaan in de Lezerstour? Bekijk het hier!