Volledig scherm
Mike te Wierik heeft na zijn oud-medespeler van Heracles Joey Pelupessy nu de zussen Lieke en Sanne Wevers in het vizier. "We zaten bij elkaar op school, ze waren altijd al erg gedreven." © ANP Pro Shots

Te Wierik: 'Pelupessy was mijn eerste mikpunt'

LezerstourHENGEVELDE - Mike te Wierik komt gestaag opzetten in de stand van de Lezerstour. De voetballer van FC Groningen zag tot zijn genoegen dat hij zijn oud-ploeggenoot van Heracles Joey Pelupessy alvast voorbij gestoken was. "Hij was mijn eerste mikpunt. Ik had al door dat ik aan het inlopen was op hem. Hem achter me laten was het eerste doel, maar ook de rest wil ik graag inhalen. Want ik wil altijd wel graag winnen."

Bij zijn medespelers van Groningen ziet Te Wierik - sinds maandag op trainingskamp met zijn club - niet bij iedereen dezelfde interesse voor de Tour de France. Maar bij hem zat dat er van jongs af aan wel in. "Ik heb twee keer bij mij in het dorp een tourspel gewonnen. Ik kijk nog altijd wel naar de uitslagen van de voorjaarsklassiekers en de grote ronden volg ik zoveel mogelijk. Zaterdag en zondag heb ik de Tour thuis nog kunnen bekijken, maar ook de dagen daarna waren we vroeg klaar en kon ik de finale zien."

Op meerdere terreinen inzetbaar

Hij baalt ervan dat Mark Cavendish er tot nog toe niet aan te pas komt. En dat Fernando Gaviria niet alleen door hem was opgemerkt in de voorbereiding op de Tour. "Dat hij goed reed, hadden er dus meer gezien." Verder vertrouwt hij vooral op een mix van sprinters en klassementsrenners. Soms zijn die op meer terreinen inzetbaar. "Ik heb bewust ook mannen als Valverde, Van Avermaet en Nibali geselecteerd, omdat die ook in de vlakke ritten met een oplopende aankomst hoog kunnen eindigen."

Zussen Wevers verslaan

De nummer 1-positie is uiteindelijk zijn doel. "Joey Pelupessy was mijn eerste mikpunt, ik had al door dat ik aan het inlopen was op hem. Als je iemand beter kent, wordt het ook meer persoonlijk natuurlijk." Zoals dat ook voor de zussen Wevers geldt. "Sanne en Lieke zaten ook bij mij op school op Het Stedelijk Lyceum in Enschede vroeger. Ik was toen al onder de indruk van hoe gedreven zij met hun sport bezig waren. In het spel zijn ze ook aardig op dreef, maar ik heb goede hoop ze te verslaan deze Tour."

De tussenstand van de prominententour vind je hier.