hie

Teunissen verrast iedereen met ritwinst én gele trui

videoMike Teunissen heeft voor een daverende sensatie gezorgd door de eerste etappe in de Tour de France te winnen. Ploeggenoot én topfavoriet Dylan Groenewegen kwam in volle finale ten val, maar Teunissen nam zijn rol perfect over en won in Brussel. Teunissen is ook de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989.

Door Sjors Tanis

Breukink won destijds de proloog in Luxemburg. Groenewegen was topfavoriet voor de verwachte massasprint in Brussel, maar viel op een kleine twee kilometer van de finish. De mogelijkheid op een Nederlandse gele trui leek voorbij, maar toen was daar Teunissen. Normaal gesproken de laatste man in de sprinttrein van Groenewegen, maar nu nam hij de rol van sprintkopman perfect over.

Bekijk hier de reactie van Teunissen:

Teunissen in de gele trui.
Volledig scherm
Teunissen in de gele trui. © AFP

Hij ging in de slotmeters over drievoudig wereldkampioen Peter Sagan heen en sloeg zo een dubbelslag: de ritzege én de gele trui. Caleb Ewan eindigde als derde. Teunissen is de zevende Nederlandse wielrenner die de openingsrit in de Tour weet te winnen. Wout Wagtmans (1954), Joop Zoetemelk (1973), Jan Raas (1978), Gerrie Knetemann (1979), Jelle Nijdam (1987) en dus Erik Breukink (1989) gingen hem voor.

Een kopgroep van vier renners reed direct vanuit de officiële start weg: Natnael Berhane, Xandro Meurisse, Mads Würtz-Schmidt én Greg van Avermaet. Die laatste bleek met maar één doel in de vlucht te zitten: de bergtrui. De olympisch kampioen kwam als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen en was zo verzekerd van de eerste bolletjestrui in de Tour. De Belg liet zich vervolgens terugzakken tot in het peloton, waardoor er drie leiders overbleven.

Na een versnelling op de kasseien van Bora-hansgrohe werden ook deze drie gegrepen. Al heel vroeg, want op zeventig kilometer van de finish reed een compact peloton op kop. Daar was debutant Stéphane Rossetto het niet mee eens: de 32-jarige Fransman ging solo op avontuur. Het peloton raakte niet in paniek en controleerde de eenzame leider.

Op zo'n tien kilometer van de finish was het verhaal van Rossetto voorbij. De verwachte massasprint kwam er. Maar niet met alle sprinters, want Groenewegen lag op de grond met nog 1,5 kilometer op de teller. De Nederlandse gele droom van Jumbo-Visma leek uiteen te spatten, maar Teunissen verraste in de oplopende slotmeters vriend en vijand door Sagan en co af te houden.

Voor de 26-jarige renner van Jumbo-Visma is het de vijfde overwinning dit jaar. Eerder won hij twee ritten en het eindklassement van de Vierdaagse van Duinkerke en greep hij de eindzege in de ZLM Tour.

Bekijk hier de samenvatting van de eerste etappe van de Tour:

De kopgroep van vier.
Volledig scherm
De kopgroep van vier. © AFP
Volledig scherm
© EPA
Rossetto.
Volledig scherm
Rossetto. © AFP
De finish.
Volledig scherm
De finish. © AFP
Volledig scherm
© AFP

Wil je de wedstrijd nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: