Volledig scherm
Geraint Thomas kwam ruim een halve minuut achter ritwinnaar Thibaut Pinot over de streep. © AP

Thomas voelde zich zwak op Tourmalet: ‘Kon alleen het verlies beperken’

Geraint Thomas gaf na afloop van de voor hem slecht verlopen veertiende etappe van de Tour de France toe dat hij zich erg zwak voelde. ,,Eigenlijk voelde ik mij vanaf de start al niet goed. Op de Tourmalet werd het nog erger”, zei de Tourwinnaar van vorig jaar die 36 seconden moest toegeven op ritwinnaar Thibaut Pinot.

De Brit zag zijn achterstand op geletruidrager Julian Alaphilippe oplopen naar 2.02 en de nummer drie in het klassement Steven Kruijswijk naderde hem tot op 12 seconden. ,,Ik koos ervoor om mijn eigen tempo te rijden en niet ten koste van alles bij de voorsten te blijven. Ik denk dat ik zo mijn verlies heb kunnen beperken. Het was zo’n dag waarin je weet dat je geen goede benen hebt en moet hopen dat je er zo lang mogelijk bij kan blijven.”

Morgen volgt weer een zware bergetappe en een nieuwe test voor Thomas. ,,Er komen nog veel mooie ritten aan en ik hoop dat ik mij morgen beter voel dan vandaag.”

Van Baarle

Ploeggenoot Dylan van Baarle ging juist beter dan verwacht omhoog, maar hoorde na de finish wel dat zijn ploeggenoot met achterstand over de finish was gekomen.

,,Ik hoorde al op mijn oortje dat Thomas in de slotfase moest lossen”, zei de Nederlander van Team Ineos, die zelf op een kleine tien minuten 29ste werd. ,,We gaan kijken hoe hij hiervan herstelt. Maar normaal gesproken moet het nog wel goed kunnen komen.”

Waar Thomas ruim een halve minuut verspeelde op ritwinnaar Thibaut Pinot, kwam Egan Bernal op slechts acht seconden over de streep. De Colombiaan stijgt naar de vierde plaats, Thomas is de nummer twee achter Julian Alaphilippe (en voor Steven Kruijswijk).

,,Ze staan er allebei nog supergoed voor”, zegt Van Baarle over zijn ploeggenoten. ,,Het is lekker dat we twee man hoog in het klassement hebben, want dan hebben we twee kaarten om uit te spelen. Een uitgesproken kopman hebben we niet.” 

Volledig scherm
Dylan van Baarle kon bergop veel werk verrichten voor Geraint Thomas en Egan Bernal. © BSR Agency

Alaphilippe

,,Hij heeft een beetje verstoppertje gespeeld, denk ik. In de media een beetje, bedoel ik”, zei Van Baarle over Alaphilippe. ,,Hij is een supergoede renner. Niemand had het denk ik verwacht. Hij zelf misschien ook niet.” Van Baarle vindt niet dat er reden is tot paniek. ,,Dit was pas de eerste echte test. Het is nog ver weg, de derde week komt er nog aan. Wanneer het penibel wordt? Als we in Parijs geen geel hebben. Ik denk dat het wel goed gaat komen. Ik ben niet zenuwachtig of zo.”

Bekijk hieronder een samenvatting van de laatste kilometer op de Tourmalet:

  1. Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Cavendish na missen Spelen ook niet zeker van Tour: ‘Hij moet zijn plek verdienen’

    Het kan wel eens een teleurstellend wielerjaar worden voor wielrenner Mark Cavendish. De Britse sprinter mag al niet meedoen aan het baanrennen bij de Olympische Spelen in Tokio en moet ook nog maar afwachten of hij de Tour de France mag rijden. Manager Rod Ellingworth van zijn nieuwe ploeg Bahrain-McLaren heeft gezegd dat de Tour geen zekerheid is voor de sprinter van het eiland Man, die al dertig Touretappes won in zijn carrière.