Tour 2020: geen Alpe d’Huez, wel klimtijdrit naar Planche des Belles Filles op laatste zaterdag

RouteschemaEerst de Pyreneeën, in de slotweek de Alpen met op de laatste zaterdag een klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles (36 km) en géén aankomst op de ‘Nederlandse berg’ l’Alpe d’Huez: dat zijn de belangrijkste conclusies na de presentatie van het routeschema van de Tour de France van 2020. 

De Ronde van Frankrijk begint volgend jaar op 27 juni aan de Côte d’Azur in Nice met een vlakke rit. Op de tweede dag wordt meteen flink geklommen met de Col de la Colmiane, Col de Turini en de Col d’Eze, een bekende klim uit Parijs-Nice. De Tour eindigt op 19 juli op de Champs Elysées in Parijs. Dat is, vanwege de start van de Olympische Spelen eind juli in Tokio, een week eerder dan normaal.

In de vierde etappe is de eerste aankomst bergop in Orcières-Merlette, een skigebied in de zuidelijke Alpen. Twee dagen later wordt gefinisht op de Mont-Aigoual, gelegen aan de zuidkant van het Centraal-Massief. Na een kort verblijf in de Pyreneeën gaat het naar de westkust en vervolgens dwars door Frankrijk richting Alpen, waar ook nog twee aankomsten bergop liggen. Befaamde cols als l’Alpe d’Huez en de Mont Ventoux ontbreken. 

,,We hebben geprobeerd een zo spannend mogelijk etappeschema te maken, maar het zijn de coureurs die de wedstrijd maken”, zei Tourbaas Christian Prudhomme. De koninginnenrit lijkt de zeventiende etappe van Grenoble naar de top van de Col de la Loze, een aankomst op 2304 meter hoogte en het dak van de Tour van 2020.

Volledig scherm
De aanloop van La Planche des Belles Filles. © AFP

De Tour lijkt niet ‘gemaakt’ voor Tom Dumoulin, maar meer voor de rasklimmers als Thibaut Pinot, Egan Bernal en Chris Froome. De Tour kent 29 zogenaamde gecategoriseerde cols en zes aankomsten bergop, waaronder dus de klimtijdrit op de voorlaatste Tourdag over 36 kilometer naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. De Tour van 2020 kent slechts één etappe van 200 kilometer.

De presentatie van de Tour werd vandaag bijgewoond door Tourwinnaar Egan Bernal, Peter Sagan, Chris Froome én Steven Kruijswijk, die afgelopen zomer derde werd. 

Volledig scherm
© BELGA
  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’