Volledig scherm
Chantal Westerhoff. © Frans Nikkels

Twentse politievrouw schrikt van Tour de France: ‘Als je die mafkezen soms ziet...’

VASSE - Chantal Westerhoff uit Vasse volgt de Tour de France op afstand, maar toch ook heel intensief. De woordvoerder van Politie Oost-Nederland zit soms met samengeknepen billen te kijken, omdat publiek gevaarlijke situaties veroorzaakt. 

Het gebeurt vooral tijdens bergetappes. Zoals in de epische rit naar La Planche des Belle Filles, vorige week donderdag. Toeschouwers van de Ronde van Frankrijk die zó dichtbij de renners komen, dat het voor de coureurs niet meer veilig is. Vorig jaar nog ging het helemaal mis toen Vincenzo Nibali door toedoen van het publiek ten val kwam op de Alpe d’Huez, een ruggenwervel brak en vanzelfsprekend niet verder kon.

„Ik snap hun enthousiasme, maar er zijn er wat bij die zich echt als mafkezen gedragen”, oordeelt Westerhoff, één van de acht bekende Tukkers die in een vriendenleague van de Lezerstour tegen elkaar strijden. 

‘Beroepsdingetje’

Quote

Ik baal er nou eenmaal van als iets niet goed geregeld is

Chantal Westerhoff

Het is een ‘beroepsdingetje’, zegt de winnaar van de Vrouw in de Media Award Overijssel er meteen bij. „Op zich kan ik mijn werk best goed van me afzetten. Maar als ik in een hotel ben, kijk ik wel meteen waar de nooduitgangen zitten. En als ik de Zwarte Cross bezoek in mijn vrije tijd, scan ik ook meteen waar ik naartoe moet.” 

Als ze naar de Tour de France kijkt, checkt ze dus ook meteen hoe het is gesteld met de veiligheid. „Ik baal er nou eenmaal van als iets niet goed geregeld is.” Andersom gedragen wielrenners zich ook niet altijd even netjes, voegt ze eraan toe. 

„Op de Hooidijk in Vasse fietsen ook vaak wielrenners op de weg, terwijl ze op het fietspad thuishoren. Misschien voelen ze zich op de weg veiliger. Maar anderen, zoals automobilisten, ergeren zich aan die renners. Die irritatie begrijp ik dan ook wel weer.”

‘Ergeren’ aan Bardet

Zelf ergert ze zich deze Ronde van Frankrijk maar aan één coureur. Of beter gezegd: ergerde. Romain Bardet deed niet wat Westerhoff van hem verwachtte. „Ik las dat de koploper in de Lezerstour (René Oortman uit Denekamp, red.) hem had ingewisseld voor Giulio Ciccone. Ik dacht: die staat niet voor niets eerste, die zal er wel verstand van hebben. Dus heb ik exact dezelfde wissel doorgevoerd.”

Voorlopig houdt ze zich uitstekend staande tussen de overige prominenten, die allemaal een heden of verleden in de topsport hebben. Westerhoff staat vijfde, bóven ex-renner en analist Rob Harmeling en huidig profcoureurs Maurits Lammertink en Kirsten Wild. 

Hulp van Google

„Daar beleef ik heel veel lol aan”, zet Westerhoff. „Ik heb helemaal geen verstand van wielrennen, maar weet toch een aantal kenners onder me te houden. Ik heb zelfs al één etappe gewonnen hè?! Hoe ik zonder kennis een team heb samengesteld? Google is mijn beste vriend...”

Stand Prominententour na etappe 10

1. Lieke Wevers (2.517 punten)
2. Bram Tankink (2.390 punten)
3. Mike te Wierik (2.361 punten)
4. Tess von Piekartz (2.101 punten)
5. Chantal Westerhoff (2.041 punten)
6. Rob Harmeling (1.887 punten)
7. Maurits Lammertink (1.793 punten)
8. Kirsten Wild (1.772 punten)

Hoe scoor jij in de Lezerstour? Bekijk het hier!

  1. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
    Video

    Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

    Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”