Alex werkt 36 uur per week als servicemonteur.
Volledig scherm
Alex werkt 36 uur per week als servicemonteur. © Thijmen Geluk

Alex (45): ‘Collega’s klagen over het salaris, maar ik denk niet dat we het slecht hebben’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Alex (45) werkt 36 uur per week als servicemonteur voor liften en roltrappen.

Wat verdien je?
,,Ik verdien bruto 3100 euro in de maand. Netto is dat 2100 euro. Als ik storingsdiensten draai komt er wachtgeld bij. Op een zondag is dat 43 euro bruto en doordeweeks is dat 22 euro bruto. Het kan zijn dat je een zondag heel de dag weg bent. Maar het hoort erbij.’’

,,Ik ben een paar jaar terug minder gaan werken, mijn vrouw heeft een redelijk goeie baan, met z’n twee verdienen we goed. Er is meer in het leven dan werk. En voor een groot bedrijf als dit was het geen probleem. Kwestie van een formulier invullen en klaar.”

Blij mee?
,,Ja. Ik heb mij aangemeld voor deze rubriek, omdat ik veel collega’s hoor klagen, maar ik denk niet dat we het slecht hebben. Er is een collega weggegaan om meer te verdienen, maar dan vraag ik mij af: zijn je arbeidsvoorwaarden wel net zo goed?”

En wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
,,Ik heb een auto waar ik een eigen bijdrage van 27,50 euro per maand voor betaal. Dat is inclusief benzine en ik mag hem ook privé gebruiken. Ik heb 27 snipperdagen en 13 atv-dagen. We hebben een bonusregeling waar ze een ingewikkelde formule op los laten die niemand snapt, maar het komt erop neer dat ik in april extra geld krijg, vorig jaar 1500 euro bruto. Dat is al jarenlang hetzelfde. Mijn idee is dat we hier niet slecht zitten. Over die collega die is weggegaan wordt gezegd dat hij er een paar honderd euro bijverdient bij dat andere bedrijf. Dat betwijfel ik. Voor dit soort werk wordt overal hetzelfde betaald. Je kunt wat onderhandelen, maar of dat daadwerkelijk een paar honderd euro verschil is?”

Quote

We hebben een bonusrege­ling waar ze een ingewikkel­de formule op los laten die niemand snapt, maar het komt erop neer dat ik in april extra geld krijg

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee, niet bij deze werkgever. Toen ik hier 13 jaar geleden binnenkwam heb ik gezegd wat ik wilde verdienen en sindsdien gaat het via de salarisschalen automatisch omhoog.”

Wel ooit geprobeerd?
,,Nee, eerlijk gezegd verwacht ik niet dat ze dat doen, omdat we met die schalen werken. Je hoort verhalen, maar ja. Verhalen kun je net zo sterk maken als je zelf wil. Ik ben wel nieuwsgierig naar wat anderen verdienen.”

Heb je het gevraagd?
,,Ja, maar dan krijg je ontwijkende antwoorden. Er wordt slecht over gepraat. Dat is iets Nederlands volgens mij. Als ik het in de groep gooi en zeg: ik verdien 2100 euro, dan wordt er geantwoord: ja, dat heb ik ook zo’n beetje. Zelfs in m’n vaste vriendenkring hoor ik niet wat ze verdienen. Heel apart.”

Verdient Alex genoeg?

Leeftijd: 45
Aantal jaar werkervaring: 28
Aantal werkzame uren per week: 36
Opleiding: MBO werktuigbouw
Branche: Techniek, onderhoud en reparatie

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2.928 euro. ,,Dat had ik wel verwacht. Als het goed gaat met economie dan zeggen mensen: ik wil meer. Het is afwachten hoe het nu verder gaat.”

*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: