Volledig scherm
PREMIUM
Petra Stienen © AD

Auteur en oud-diplomate Petra Stienen: ‘Iedereen kan charismatisch zijn’

Toen de Arabische Lente uitbrak, werd arabist en oud-diplomaat Petra Stienen in één klap een publiek figuur. Ze werd uitgenodigd bij talkshows en gaf presentaties voor enorme zalen. Om zich beter op haar gemak te voelen, zocht ze hulp bij spreekcoach Maximiliaan Winkelhuis. Samen hebben ze nu een boek geschreven. Doel: iedereen helpen zijn eigen charisma te vinden.

Je vond jezelf eerst allesbehalve charismatisch, zo schrijf je in het boek. Zo nerveus kom je anders niet over op televisie.
,,Ik was het wel degelijk. Iedere keer voor ik het podium op moest, kreeg ik buikpijn. De eerste drie minuten van mijn speeches waren wiebelig. Ik was nerveus, hoorde mijn eigen stem trillen. Ik wilde daar iets aan doen en kwam terecht bij Maximiliaan. Hij leerde me mijn charisma ontdekken en mijn verhaal te vertellen zoals ik dat voor me zag.’’

  1. Zo sleep je een investering van 1 miljoen euro binnen: ‘De uitwerking is zoveel belangrijker dan je idee’
    start-ups/ video

    Zo sleep je een investe­ring van 1 miljoen euro binnen: ‘De uitwerking is zoveel belangrij­ker dan je idee’

    Hoe zorg je ervoor dat op de werkvloer heel verschillende soorten mensen rondlopen? Werkgevers breken zich het hoofd over die vraag. Ondernemers Charlotte en Fleur Melkert (23) gebruiken data en kunstmatige intelligentie om vooroordelen uit het sollicitatieproces te bannen, een initiatief waarmee ze een investering van 1 miljoen euro hebben binnengehaald.