Foto ter illustratie. Veel bedrijven vragen werknemers uit voorzorg thuis te werken.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Veel bedrijven vragen werknemers uit voorzorg thuis te werken. © Shutterstock

Coronavirus: dit doen bedrijven om werknemers te beschermen

Bedrijven in heel Nederland nemen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Niet alleen de grote multinationals met contacten en kantoren in getroffen gebieden, maar ook kleinere organisaties hebben protocollen opgezet om personeel te beschermen.

Internationaal architectenbureau MVRDV, met kantoren en lopende projecten in getroffen gebieden in Azië, vraagt medewerkers al sinds eind januari om twee weken thuis te blijven als ze in risicogebieden zijn geweest. Het bedrijf heeft ook een draaiboek gemaakt voor het geval dat heel veel medewerkers thuis moeten gaan werken, stelt managing director Inger Kammeraat. ,,Veel mensen werken bij ons al thuis of onderweg, maar nog niet iedereen heeft toegang tot het netwerk en de systemen moeten het aankunnen als 250 mensen thuis zouden moeten blijven.”

Skype

Quote

Werknemers van ING mogen niet meer naar getroffen gebieden afreizen

Zakenreizen worden bij het architectenbureau waar nodig uitgesteld of de besprekingen worden via Skype gehouden. ,,We zijn ook wat voorzichtiger in mensen bij ons in Nederland uitnodigen, afhankelijk van waar gasten vandaan komen. Daar kom je samen wel uit’’, zegt Kammeraat. ,,We volgen het nieuws van dag tot dag en we hebben iemand op kantoor zitten die alles monitort: wie waar is en tot wanneer. Van alle collega’s die van vakantie terugkomen, weten we waar ze zijn geweest en of het nodig is om ze thuis te houden.’’

Indien nodig wordt er een laptop bij diegene thuis gebracht. ,,Voor de medewerkers die thuis moeten blijven is het wel een teleurstelling als ze niet mogen komen werken, maar iedereen is begripvol.”

Werknemers van ING mogen niet meer naar getroffen gebieden afreizen. Het bedrijf heeft daarnaast een speciaal team aangesteld dat de ontwikkelingen rond het virus op de voet volgt. Personeel dat voor ING in Singapore werkt, doet dat in ‘split operations', aldus woordvoerder Daan Wentholt. ,,Het werk wordt daar verdeeld over verschillende locaties en de medewerkers mogen geen contact met elkaar hebben.’’

Chipmaker NXP in Nijmegen neemt het zekere voor het onzekere en vraagt werknemers die zich grieperig voelen thuis te blijven, meldt De Gelderlander. Personeel dat uit China (terug)komt, moet eerst twee weken thuis werken voor ze op kantoor verschijnen en er wordt niet meer naar het land afgereisd.  

Ook PwC reist niet meer af naar plekken waar corona is geconstateerd en laat werknemers die in getroffen gebieden geweest zijn uit voorzorg thuisblijven, verklaart woordvoerder Roeland Kimman. ,,Er zijn nu 19 medewerkers die twee weken thuisblijven omdat ze in risicogebieden zijn geweest. Eerder hadden we al 15 mensen die wegbleven, maar die zijn nu weer aan het werk.’’ 

Invallen

Thuiswerken is echter niet in alle functies mogelijk, zoals bij energiebedrijf Vattenfall. ,,Dat geldt bijvoorbeeld voor de werknemers van onze energiecentrales’’, zegt woordvoerder Robert Portier. ,,In dat geval valt een collega in. Maar dat gaat gelukkig om een kleine groep en het heeft nog niet tot problemen geleid.”

Zorgmedewerkers in Friesland met mogelijke ziekteverschijnselen mogen niet op hun werk verschijnen, verklaart de stuurgroep Infectiepreventie Friesland tegen de Leeuwarder Courant. Als deze medewerkers koortsig zijn of luchtwegklachten hebben en onlangs naar getroffen gebieden geweest zijn of in contact geweest zijn met iemand die daar geweest is, moeten ze zich eerst bij de huisarts melden. Fries zorgpersoneel krijgt de komende week meer informatie over de maatregelen tegen het virus.

De Erasmus Universiteit verzoekt medewerkers de richtlijnen van het RIVM te blijven volgen, meldt Erasmus Magazine. Docenten hadden geïnformeerd of zij studenten de toegang tot colleges mogen weigeren als zij onlangs in coronagebied geweest zijn. Dat is niet de bedoeling, schrijft Collegevoorzitter Hans Smits in een mail aan het personeel. De universiteit heeft een ‘corona hotline’ beschikbaar gemaakt voor medewerkers en vraagt studenten en personeel de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan te houden.