Volledig scherm
© Shutterstock

De oudste (bijna 9) krijgt voor het eerst te maken met ‘peer pressure’

De huismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: groepsdruk. 

Mijn core business, naast schoonmaker, kok en chauffeur is het opvoeden van onze kinderen. Dat bestaat als ze klein zijn voornamelijk uit het zeggen van ‘niet doen’. Als ze wat ouder worden, wordt het pas interessant. De oudste wordt binnenkort 9 en die krijgt voor het eerst te maken met wat ze in het bedrijfsleven noemen peer pressure, oftewel groepsdruk. Ik ben wars van groepsdruk en ben net als slagroom: hoe harder je erin roert, hoe stijver het wordt. De hele wereld vindt huisman een stomme titel, ik noem mijzelf huisman.

Uitzondering

Quote

Jezus bestaat helemaal niet hoor

Wij zijn een christelijk gezin dus bidden we voor het eten en gaan we op zondag naar de kerk. Daarin ben je in Nederland op dit moment een uitzondering. Hoe raar het misschien klinkt, maar bijna elke Singaporees gaat naar de kerk. Dat kan overigens net zo goed een tempel, synagoge of moskee zijn, maar bijna iedereen belijdt een religie. Wij komen toevallig uit het Nederland van boven de grote rivieren dus zijn we protestant. Was ik in België geboren dan was ik katholiek, in Israël een jood en in het Midden-Oosten een moslim. In ieder geval, wij gaan hier naar de kerk. Maar ook hier zijn wij binnen de Nederlandse gemeenschap een uitzondering.

Nou komen er wel eens vriendjes spelen. Die eten dan mee en tja, dan worden er vooraf handjes gevouwen. Wat er dan in een kinderbrein gebeurt weet ik niet, maar als het Nederlandse vriendjes betreft dat is het bijna altijd van:  ‘Huh, Jezus bestaat helemaal niet hoor’. Als de twee kleintjes dan vrolijk roepen van ‘jawel’ zie ik de oudste zoekend naar mij kijken. 

Goed gesprek

Kijk, nu komt het erop aan hè. Nu wordt het opvoeden geblazen, rustig momentje zoeken en dan een goed gesprek. ,,Jan”, want zo heet hij, ,,stel jij vindt blauw een mooie kleur, en de hele klas vindt rood mooi en blauw heel erg stom. Wat doe jij dan?” ,,Ik heb mijn eigen mening papa”. ,,Goed zo”. ,,En stel, de hele wereld zegt dat Jezus niet leeft, en jij gelooft van wel. Wat doe je dan?”. ,,Maar we weten toch helemaal niet óf hij geleefd heeft papa”. ,,Klopt, dat weten we niet. Daarom heet het geloof. Maar iemand die stellig zegt dat hij niet heeft geleefd, weet het dus ook niet. Want we waren er allemaal niet bij”. ,,Nou, dan heb ik ook mijn eigen mening papa”. Ha, mijn zoon!

Natuurlijk gaat het me niet om het klakkeloos overnemen van het geloof van je ouders. Dat mag hij straks mooi zelf gaan uitvinden. Maar als hij als enige blauw mooi vindt en de rest rood, dan zeg ik halleluja.

Niek Druijff
Volledig scherm
Niek Druijff © Privé archief

Lees hier de vorige column van Niek Druijff terug: ‘Op Koningsdag in Singapore kwam ik erachter dat ik er trots op ben een Hollander te zijn’

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”