Kun je de baas houden aan een mondelinge afspraak?
Mag dat?Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 18: Wanneer is een afspraak rechtsgeldig?
Delen per e-mail
Kwestie
Tijdens een lunchafspraak bespreekt Jurgen (29) met zijn baas het aantal klanten dat hij binnen moet halen om zijn eindejaarsbonus te halen. Terug op kantoor baalt Jurgen: van de gemaakte afspraken is niets vastgelegd. Hij wil liever niet later voor vervelende verrassingen komen te staan, maar wil de goede relatie die hij en zijn baas hebben ook niet verstoren door hem het idee te geven dat hij het niet vertrouwt. Wat nu?
De Kenners
De manier waarop een afspraak gemaakt wordt, maakt niets uit voor de rechtsgeldigheid daarvan. Of je de afspraak nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen: het is een afspraak.
Jurist Charlotte Meindersma: ,,Iedere afspraak mag mondeling gesloten worden. Het lastige is dat je vaak niet kunt aantonen hoe zo’n afspraak precies tot stand is gekomen. Het is daarom altijd verstandig om het op papier te zetten. Andere ‘algemeen geldende’ afspraken kunnen ook in een huishoudelijk reglement of personeelshandboek opgenomen worden. Daar kun je naar verwijzen in je arbeidsovereenkomst. Dan zijn alle medewerkers daarvan direct op de hoogte.”
Mondelinge afspraken leiden in de praktijk vaak tot onenigheid. Meindersma: ,,Een mondelinge afspraak is veel sneller gemaakt, gemakkelijker en voelt minder ‘zwaar’. Wat belangrijk is in dit soort situaties, is dat iemand snel aan de bel trekt wanneer hij of zij het gevoel krijgt dat een afspraak niet wordt nagekomen. Bij een volgende afspraak is het dan slimmer om het wel gelijk op papier te zetten. En dat kan zo simpel zijn als in een e-mail. Wanneer je elkaar bijvoorbeeld op de gang hebt gesproken, kun je snel een mailtje opstellen waarin je de gemaakte afspraken nog eens herhaalt. Hoe belangrijker de afspraak, hoe meer je hierover moet vastleggen. Gaat het bijvoorbeeld over targets en bonussen, dan is het dus ontzettend belangrijk om alles vast te leggen.”
Andries Bongers is HR-specialist bij HR-Kiosk. ,,Bij bedrijven die snel gegroeid zijn, ontstaan vaak problemen op dit gebied. Heel veel regelingen zijn niet duidelijk, en wanneer wel iets goed is afgesproken, is het niet duidelijk vastgelegd.”
Bongers: ,,Bij een afspraak die niet is nagekomen, zie je dat de nadruk steeds meer gelegd wordt op de verantwoordelijkheid van de werkgever. Ik zie wekelijks wel een arbeidsconflict dat terug te leiden is tot een niet vastgelegde afspraak. En wat je vaak ziet, is dat beide partijen naïef geweest zijn. De werkgever wordt aansprakelijk gesteld wanneer dingen niet goed geregeld zijn.”
,,Bij een conflict kan in een uiterst geval iemand ontslagen worden. Je hoopt natuurlijk dat het niet tot een ontslag hoeft te leiden. Daarom moet van te voren alles geregeld worden, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Wat moet je doen bij ziekte? Wat zijn de afspraken over verlof? Wat zijn de targets die gehaald moeten worden? Dat zijn zaken waar vaak veel onduidelijke afspraken over gemaakt zijn”, aldus Bongers.
De Oplossing
Bongers: ,,Een mondelinge afspraak is juridisch gezien gewoon een afspraak, maar wanneer er geen getuige bij is en één van de twee partijen de afspraak ontkent, heb je geen poot om op te staan. Afspraken moet je daarom dus altijd vastleggen.” Het is voor Jurgen dus slim om direct even een mail te sturen naar zijn baas, waarin hij hun gesprek kort samenvat. De gemaakte afspraken zijn op deze manier ook voor zijn baas duidelijk, en zijn achteraf makkelijker aan te tonen.
Meindersma: ,,Het belangrijkste is altijd om met elkaar in overleg te treden om alsnog de gemaakte afspraken duidelijk te krijgen. Het is belangrijk dat je er iets mee doet zodra je erachter komt dat er toch een misverstand is ontstaan. Heb je als werknemer het gevoel dat je bijvoorbeeld een bonus kunt mislopen, dan is het niet slim om je eerstvolgende beoordelingsgesprek af te wachten. Trek op tijd aan de bel.”
Meindersma: ,,Zijn er afspraken gemaakt over belangrijke zaken als salaris of bonussen, neem dan als werknemer ook de verantwoordelijkheid en vraag of het op papier gezet kan worden. Je wilt alles zo objectief mogelijk hebben. Mochten er misverstanden ontstaan, dan kun je bijvoorbeeld naar de leidinggevende van je leidinggevende en aantonen wat er afgesproken is.”
In de serie Mag dat? lees je over praktische kwesties op de werkvloer. Mag je verplicht worden om over te werken? Mag een recruiter zomaar (oud-)bazen vragen om referenties? Lees er alles over in ons dossier.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Herken jij een burn-out? Doe de test!
Wat weet jij eigenlijk van burn-outs? Wat zijn de kenmerken, wanneer zit iemand in de gevarenzone? Doe de Grote Burn-out Quiz, mede samengesteld door psychiater Witte Hoogendijk (hoofd Psychiatrie Erasmus MC en coauteur van Van Big Bang tot Burn-out (2017) en Leef als een Beest (2018). -
Eerste onderzoek naar effect automatisering op werknemer zélf: salaris daalt
Robots en automatisering bedreigen onze banen? Nee, zegt het Centraal Planbureau (CPB). In een groot onderzoek keek het onderzoeksinstituut voor het eerst naar de effecten van automatisering op individuele werknemers. Conclusie: het valt allemaal best wel mee. -
Leer denken als een hacker, ook als je zelf geen oefenboef bent
Naast ethische hackers doen ook andere IT’ers er goed aan om te leren denken als een hacker. Lees hoe jij je kunt opwerken tot intern expert op het gebied van veiligheidsstandaarden. -
De huisman ‘Mijn vrouw werkt, ik doe de kinderen. Zij doet haar best, en ik de rest zeg maar’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn verbazingen. Vandaag aflevering 1: stoppen met werken. -
Hoog salaris, leaseauto, onbeperkt thuiswerken: voor sollicitanten is niets te gek
Ruim een kwart van de werkgevers kan niet meer voldoen aan de eisen die sollicitanten stellen, blijkt uit onderzoek. Sollicitanten weten dat ze gewild zijn en stellen onrealistische eisen.
-
Forbes: deze 10 Nederlandse ondernemers gaan het maken
Wie worden wereldwijd gezien als de rijzende sterren onder de Nederlandse ondernemers? Volgens zakenblad Forbes moeten we deze tien aanstormende talenten in de gaten houden. -
PREMIUM
De bedrijfsfilms van Tim (19) en Tom (20) slaan aan, zolderkamer wordt te klein
Hun bedrijfsanimatiefilms slaan zo aan, dat Tim van Leeuwen en Tom Roeloffs niet meer vanaf zolder kunnen werken. De jonge ondernemers verhuizen met Tim & Tom Producties naar een bedrijfspand. -
‘Als je iets op internet gratis krijgt, ben jíj het product dat verhandeld wordt’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.