Arts Doenja Hertog draagt tijdens haar nachtdienst af en toe een led-bril met blauw licht om haar wakker te houden. Wanneer ze naar huis gaat zet ze de oranje bril op om tijdens het daglicht de slaap te kunnen vatten.
Volledig scherm
PREMIUM
Arts Doenja Hertog draagt tijdens haar nachtdienst af en toe een led-bril met blauw licht om haar wakker te houden. Wanneer ze naar huis gaat zet ze de oranje bril op om tijdens het daglicht de slaap te kunnen vatten. © Foto Ruud Voest

Led-bril helpt ziekenhuispersoneel wakker te blijven tijdens nachtdiensten

proefWerken als de rest van het land slaapt of slapen terwijl iedereen wakker is; voor werknemers die nachtdiensten draaien is het soms moeilijk wakker te blijven op het juiste moment. Het UMC Utrecht draait een proef met een speciale led-bril, die personeel zou moeten helpen hun dag- en nachtritme om te draaien.

Ze heeft net de tweede nacht van zeven nachtdiensten op rij achter de rug. Doenja Hertog (34) is arts in opleiding tot specialist (AIOS): ze specialiseert zich om internist te worden. Dit betekent dat ze regelmatig nachtdiensten draait, in haar geval van 22.00 uur ’s avonds tot 09.00 uur de volgende morgen. „Nachtdiensten zijn pittig, maar ze moeten gedaan worden. Ik vind het leuke diensten, maar ik moet er altijd weer even aan wennen. De eerste nachten kan het lastig zijn om wakker te blijven als het rustig is en je je om een uur of vier ’s nachts bezighoudt met bijvoorbeeld administratie.”