Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Mensen slimmer dan dieren? Echt niet. Dit kunnen we van ze leren

Iedere werkvloer is een dierentuin, elk bedrijf één grote apenrots. En dat is niet alleen geinige beeldspraak: bioloog Constanze Mager ziet verrassende overeenkomsten én oplossingen in het dierenrijk voor de werkende mens. Haar boek Stoor nooit een vlooiende aap komt volgende week uit.

Constanze Mager berekende tijdens haar studie biologie samen met medestudenten wat een eland op een dag zou moeten eten aan waterplanten en wat aan landplanten, gezien zijn verbruik, maaginhoud en andere factoren. Ze kwamen uit op een bepaalde optimale verdeling tussen de twee soorten planten. Wat bleek? Precies die hoeveelheid neemt een eland in het echt tot zich op een dag. ,,Dat doet hij ‘natuurlijk’, zonder al die berekeningen.” 

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”