Volledig scherm
PREMIUM
Nick Geels met zijn kartonnen pallet. © Robin Hilberink

Nick ontwikkelt kartonnen pallets: ‘Geen handen vol met splinters’

Met één hand tilt Nick Geels de pallet op tot boven zijn hoofd. 3,7 kilo weegt het kartonnen geval. De houten pallets van dezelfde grootte zijn 23 kilo zwaar. En de lichte variant kan evenveel kilo’s tillen als z’n houten broer: tot 1000 kilo.

In het magazijn van tuinmeubelbedrijf Kees Smit, waar Nick Geels (24) uit Oldenzaal naast zijn studie aan Saxion werkte, tilde hij zich bijkans een breuk aan de zware houten pallets. „Werkhandschoenen aan, anders had je je handen vol splinters.” Dat kan anders, dacht Geels. Voor het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op Saxion moest hij een idee voor een duurzaam product uitwerken. Hij kwam met het idee voor een pallet van karton.

,,Met mijn eerste ontwerp kwam ik bij een kartonleverancier in Maleisië terecht. Die maakte een pallet die veel te mooi en dus veel te duur bleek: zestien euro. Bovendien woog die pallet nog steeds vijftien kilo. Al snel werd duidelijk dat de markt hierop niet zat te wachten.” Nick kroop opnieuw achter de tekentafel en ging op zoek naar een kartonleverancier in Nederland. Die werd gevonden. „We zijn nu bezig aan ons zesde model; gemaakt van honingraatkarton en volledig recyclebaar.”