Werknemers met sterretjes.
Volledig scherm
Werknemers met sterretjes. © Shutterstock

Nieuw jaar, nieuwe baan? Zo pak je dat aan

Gezonder eten, stoppen met roken, meer bewegen; ieder jaar nemen we ons voor dat voor elkaar te krijgen. Maar ook een nieuwe baan vinden blijkt wereldwijd een populair voornemen voor 2020. Met deze tips begin jij goed aan jouw zoektocht naar een nieuw functie. 

Dat blijkt uit cijfers van rekruteringsbureau Hays bij 5500 respondenten uit 150 landen, meldt HLN. Maar liefst 80 procent van hen geeft aan van werk te willen veranderen in het nieuwe jaar. Waarom? 40 procent van de ondervraagden zegt uitgekeken te zijn op hun huidige functie. Meer dan 1 op de 5 (22 procent) ervaart onvoldoende groei qua opleiding en loopbaan, en wil daarom van baan veranderen. 13 procent is ontevreden over hun huidige salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wil jij ook de sprong wagen? Dit zijn alvast 5 tips voor de zoektocht naar een nieuwe baan:

1. Zeg je huidige job vaarwel om de juiste redenen
Zorg ervoor dat je om de juiste redenen een baanwissel overweegt. Robby Vanuxem, Managing Director van Hays, adviseert: ,,Als je je professionele drive bent kwijtgeraakt en je dagen doorbrengt met klokkijken, dan is het tijd om op zoek te gaan.’’ Als je echter uitdaging mist in je huidige functie, bekijk dan eerst of er mogelijkheden zijn binnen je huidige organisatie die je weer enthousiast kunnen maken.

Quote

Als je je professio­ne­le drive bent kwijtge­raakt en je dagen doorbrengt met klokkijken, dan is het tijd om op zoek te gaan

2. Breng je droombaan in kaart
Je hebt besloten dat het tijd is om een nieuwe wending aan je professionele leven te geven. Goed zo! Breng dan je droombaan in kaart. Denk na over het takenpakket, potentiële groeimogelijkheden, bedrijfsgrootte, -cultuur en sector. Je zal meer gericht en met succes op zoek gaan.

3. Update je cv
Update je cv en je online profielen. Voeg nieuw verworven vaardigheden, ervaringen, trainingen of cursussen toe. Maak je cv en motivatiebrief uniek voor elke sollicitatie. Dat vergroot je kansen om op gesprek gevraagd te worden.

4. Bereid je voor op interviews
Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je je vaardigheden en ervaring koppelt aan de functieomschrijving. Maak duidelijk hoe de baan die je nu nog hebt je klaargestoomd heeft voor deze nieuwe carrièremogelijkheid.

5. Blijf geloven in jezelf én een goede afloop
Geef niet op en denk positief! Vanuxem: ,,Het is belangrijk om de moed niet te verliezen tijdens je zoektocht naar werk, zelfs als je niet op sollicitatiegesprek mag voor een functie die je graag wilt. Niet elke sollicitatie leidt immers tot succes. Las regelmatig pauzes in en beloon jezelf tijdens de zoektocht naar een nieuwe job. Alleen zo blijf je gemotiveerd.”

Liever persoonlijk loopbaanadvies? De Carrière Mentors van Nationale Vacaturebank staan gratis voor je klaar!

Ben je er een paar dagen niet? Zo maak je de beste out-of-office reply:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”