Om 9 uur op gesprek, om 12 uur weet je of je de baan hebt
De Belastingdienst staat te springen om nieuwe mensen. Voor het einde van het jaar moeten 3.450 vacatures ingevuld worden. Hoe werf je zoveel mensen in zo'n korte tijd? De fiscus is een supersnelle sollicitatieprocedure begonnen.
Delen per e-mail
Dat de Belastingdienst veel nieuwe medewerkers zoekt is niet nieuw, maar het probleem is wel acuut. Een zeer riante vertrekregeling, de vergrijzing en aan de andere kant de groeiende vraag naar medewerkers die de complexe werkzaamheden van de fiscus aankunnen, maakt dat de overheidsdienst in sneltreinvaart nieuwe mensen werft. Vorig jaar liet staatssecretaris Snel (Financiën) weten bijna 100 miljoen euro uit te trekken voor onder meer personeel.
Vanwege personeelstekort zou de fiscus niet al haar taken goed kunnen uitvoeren. Zo schreef dagblad Trouw onlangs dat duizenden verdachte aangiften ongezien zouden worden goedgekeurd. Overigens zegt de Belastingdienst dat van ,,100 procent controle van de aangiftes nooit sprake is geweest". Wel neemt het aantal ondernemers jaarlijks toe en worden bij gelijkblijvende capaciteit daardoor relatief minder aangiftes behandeld.
Brexit
Groots is de operatie in elk geval zeker die nu aan de gang is. In september stond de teller openstaande vacatures op 4.200, inmiddels is de fiscus al 750 collega's rijker. Onder hen met name fiscalisten, controlemedewerkers en register accountants. De zoektocht duurt voort en richt zich daarnaast ook op douanepersoneel - vanwege de Brexit moeten er 928 fte’s ingevuld worden - ICT’ers en data-analisten. En o ja, teamleiders en functioneel beheerders willen ze er ook wel, omdat het werk complex is en aan de bovenkant mensen nodig zijn.
Het is een klein wonder te noemen dat in een paar maanden tijd al honderden nieuwe medewerkers zijn gevonden. Je kunt je afvragen: wie wil nog werken voor een instantie met zo'n historie van personeelsbeleid? Slechts drie jaar geleden zette toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes de dienst nog onder verscherpt toezicht, als reactie op de volledig uit de hand gelopen reorganisatie. Zo'n 5.500 werknemers kozen voor de gunstige vertrekregeling en kregen bijna 70.000 euro per persoon mee.
We moeten als dienst telkens anticiperen op wat er van ons gevraagd wordt. Die flexibiliteit vragen we ook van onze medewerkers
Onder leiding van Dike Sialino, programmamanager Instroom, begint het weer vol te lopen. Volgens haar zijn er nauwelijks kandidaten die zich door de berichten in het nieuws laten weerhouden. ,,We moeten als dienst telkens anticiperen op wat er van ons gevraagd wordt. Die flexibiliteit vragen we ook van onze medewerkers. Veel mensen vinden het werk juist inhoudelijk interessant - heel Nederland is klant bij ons - en omdat we zo groot zijn, zijn er goede doorstroommogelijkheden.”
Speeddaten
Een groot deel van de 3450 vacatures die nog open staan, wil Sialino met dezelfde flitsprocedure invullen zoals die de laatste tijd uitgevoerd werd. Dat gaat als volgt: om 8.45 uur komt een groep van zestien kandidaten binnen. Zij hebben daarvoor al een vragenlijst ingevuld en krijgen die ochtend twee gesprekken met twee verschillende commissies. In die commissies zitten onder meer een wervingsadviseur, teamleider en een psycholoog. Tussen de twee gesprekken door, kan de kandidaat speeddaten met ambassadeurs - werknemers die al bij de fiscus werken. Als de kandidaten daarna in groepverband uitleg krijgen over de arbeidsvoorwaarden, beslissen de commissies wie ze wel en niet geschikt vinden.
Diezelfde dag om 12 uur is de uitslag bekend: dan spreken de commissies met zowel de mensen die ze willen aannemen, als degenen die zijn afgevallen. ,,Ongeveer de helft van de groep krijgt een baanvoorstel", zegt Sialino. De ‘gelukkigen’ krijgen direct een concreet voorstel voorgelegd, inclusief salaris. Ze mogen er twee werkdagen over nadenken. Veruit de meesten van hen zetten twee maanden later de eerste stap op hun nieuwe werkplek.
Zelf heeft Sialino vertrouwen in de gekozen aanpak: deze missie moet lukken. En gaat ze - nog steeds - dagelijks met plezier naar haar werk. ,,Bij de Belastingdienst is ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen.” Ze is zelf het levende bewijs daarvan: na haar start bij de afdeling accountancy en controle, werd ze EDP-auditor, ging ze naar de douane en werd vervolgens directeur binnen MKB. ,,Bovendien is er flexibiliteit in het aantal uren en dagen dat je werkt. ‘De balans tussen werk en privé is goed geregeld bij de Belastingdienst’, hoor ik vaak. Het is mij gelukt om vier dochters op te voeden en toch een mooie loopbaan binnen de Belastingdienst op te bouwen. Ik kan het iedereen aanraden.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Salaris ‘Toen ik in loondienst kwam, kreeg ik er 250 euro bij’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: heftruckchauffeur Ayrton (24). -
Arbeidsparticipatie onder niet-westerse migranten stijgt flink
De arbeidsparticipatie onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is gestegen, meldt het CBS. In 2018 was 60,9 procent van deze groep aan het werk, bijna net zoveel als voor de crisis. Het gat met werkenden met een Nederlandse achtergrond blijft echter groot. Van hen heeft 69,1 procent werk. -
‘Ook vrouwelijke eigenschappen zijn nodig in een bedrijf’
Sinds 2013 geldt in Nederland een streefcijfer voor besturen en raden van commissarissen in grote bedrijven: minstens drie op de tien moet vrouw zijn. Maar al even lang wordt dat percentage niet gehaald. Waar ligt dat aan? Work-lifeplatform Intermediair vraagt het drie Nederlandse topvrouwen. -
Dit Nederlandse bedrijf doet het beter op Instagram dan Kim Kardashian
Kim Kardashian, Ariana Grande en Cristiano Ronaldo hebben het nakijken. Het account van het Nederlandse bedrijf 433 staat op de derde plek van Instagram-accounts met de meeste interacties. -
Dit zijn de beste plekken op de wereld om een baan te vinden
Wie in het buitenland wil werken, kan kiezen uit de hele wereld. Hoe maak je de beste keuze? HousingAnywhere stelde een lijst samen met de beste plekken in het buitenland om een baan te vinden. Opvallend is de aantrekkelijkheid van Duitsland.
-
Vacature van de week Verstand van (bruids)mode? Winkel ‘Say Yes to the Dress’ zoekt nieuwe styliste
Zit jij steevast aan de buis gekluisterd bij het bruidsjurkenprogramma Say Yes to the Dress? En heb je ook nog ervaring in de fashionretail? Dan heeft bruidsmodewinkel Koonings in Deurne de baan voor jou. Ze zoeken een nieuwe styliste om bruiden aan hun droomjurk te helpen. -
50 jaar minimumloon Familie Rijkens leeft van 1800 euro per maand. ‘Frisdrank koop ik niet meer’
Een fulltime baan tegen een minimumloon is anno 2019 goed voor 1615 euro bruto per maand. Dát er een absolute ondergrens is, is ter bescherming van de werknemer. Maar of het voldoende is om van rond te komen? -
Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter.