Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Proactief werken maakt niet altijd sneller, stelt deze onderzoeker

Bij menig bedrijf wordt erop gehamerd: proactief zijn. Maryna Sharygina-Rusthoven, onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, bestudeerde wat er gebeurt als werknemers luid en duidelijk hun stem laten horen. Wat blijkt? Altijd van je laten horen is niet per se het beste voor de productiviteit...

 1. Kaoutar (23) is medewerker bron- en contactonderzoek: ‘Wil iets betekenen in strijd tegen corona’
  Wat doet een...

  Kaoutar (23) is medewerker bron- en contacton­der­zoek: ‘Wil iets betekenen in strijd tegen corona’

  Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Kaoutar El Khattouti (23), senior medewerker bron- en contactonderzoek bij alarmcentrale SOS International.
 2. Stagiaire die opgesloten zat boven kapsalon: ‘Ik werd geslagen en moest aardappelschillen eten’
  PREMIUM

  Stagiaire die opgesloten zat boven kapsalon: ‘Ik werd geslagen en moest aardappel­schil­len eten’

  Tien jaar lang zag ze geen cent van al het werk dat ze als ‘stagiaire’ deed in de kapsalon en in het huishouden van een koppel in het Belgische Tielt-Winge. Op de koop toe werd de vrouw, ondertussen een dertiger, niet alleen uitgebuit, ze werd geslagen als ze niet luisterde en gevangen gezet op zolder achter een luik zonder ramen of enig comfort. ,,Mijn behoefte moest ik in een emmer doen.” Hoe heeft het zover kunnen komen?