Volledig scherm
PREMIUM
Taxichauffeur Roel Bleumink (rechts) met Pier Eringa, tot dit weekend de grote baas van ProRail. © Kevin Hagens

ProRail-topman stapt op, maar blijft zijn chauffeur trouw

Bij toeval stapte ProRail-topman Pier Eringa in bij taxichauffeur Roel Bleumink. Die smeedde het ijzer toen het heet was; het leverde Bleumink uiteindelijk tientallen ritten op als alternatief dienstchauffeur. Einde verhaal nu Eringa een nieuwe functie heeft? Nee hoor: tweemanszaak TaxiRoel verschuift gewoon mee.

Als ‘baas’ van het grote spoorbedrijf ProRail pakte Eringa de trein wanneer het kon. ,,Drie, vier dagen per week.’’ Maar ja, er zijn nou eenmaal locaties en tijdstippen waarop de trein geen (werkbaar) antwoord biedt. ,,Of ik werd ‘s ochtends door mijn vrouw bij het station afgezet, en dan moest ik aan het eind van de dag naar huis in Hoog Soeren zien te komen.’’ Precies op zo’n avond stapte Eringa in de taxi van Bleumink. ,,Het zal een dag zijn geweest dat het thuis mijn kookbeurt was.’’ Er was namelijk een tussenstop nodig bij de supermarkt, weet zowel Eringa als Bleumink nog. In elk geval beviel het beiden prima.

 1. ‘Voor uitgebuite fabriekswerkers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

  ‘Voor uitgebuite fabrieks­wer­kers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

  Fabriekswerkers die ellenlange dagen draaien, landbouwarbeiders die amper betaald krijgen of migranten die gevangen zitten in moderne slavernij: dit soort schrijnende toestanden komt alleen in verre landen voor, toch? De waarheid ligt anders, ontdekten de journalisten van platform Investico. Ook de Nederlandse arbeidsmarkt heeft een schaduwkant, beschrijven ze in het boek Uitgebuit, dat vandaag verschijnt.
 2. Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen
  PREMIUM

  Hoe je goedbedoel­de hulp als vrijwilli­ger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

  Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?