Eindhoven airport
Volledig scherm
Eindhoven airport © ROBIN UTRECHT

Ryanair moet piloten vliegveld Eindhoven tonnen betalen

Vliegtuigmaatschappij Ryanair moet aan acht piloten vergoedingen betalen van 380.000 tot 480.000 euro. De rechter heeft dat bepaald in een rechtszaak die de piloten hadden aangespannen tegen hun werkgever vanwege de sluiting van de basis in Eindhoven.

Volgens de rechtbank is het ongeloofwaardig dat Ryanair om bedrijfseconomische redenen is vertrokken uit Eindhoven. Ook heeft de Ierse prijsvechter ongeoorloofde druk uitgeoefend op de piloten. De rechter legt de schuld van de impasse en de onwerkbare situatie die zijn ontstaan bij het bedrijf.

De totale schade voor Ryanair komt uit op meer dan 3 miljoen euro.

Pilotenvakbond VNV is blij met de uitspraak, maar gaat ervan uit dat Ryanair nog in hoger beroep gaat.

Thuis

De piloten zitten sinds het vertrek van Ryanair uit Eindhoven thuis en willen niet langer voor de Ierse prijsvechter werken. In de rechtszaak tegen Ryanair vroegen de piloten vorige maand de rechter in Eindhoven om hun contract te ontbinden. Vanwege grove nalatigheid van de luchtvaartmaatschappij meenden ze dat ze recht hebben op schadevergoeding, die nu inderdaad is toegekend.

Ryanair sloot vorig jaar plotseling de basis in Eindhoven. De luchtvaartmaatschappij noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden als reden. De piloten denken echter dat het gaat om een vergelding vanwege hun stakingen. Ryanair ontkende dat meermaals en herhaalde dat vandaag voor de rechter. De sluiting zou louter economisch gedreven zijn.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief