Filmproducent Harvey Weinstein was een van de eerste topmannen die moest vertrekken na talloze beschuldigingen van verkrachting en seksuele intimidatie.
Volledig scherm
Filmproducent Harvey Weinstein was een van de eerste topmannen die moest vertrekken na talloze beschuldigingen van verkrachting en seksuele intimidatie. © REUTERS

Steeds meer CEO's de laan uit na fraude, omkoping en seksuele intimidatie

Maar liefst 39 procent van de CEO's die in 2018 wereldwijd ontslagen werden moest het veld ruimen vanwege een integriteitskwestie. In 2010 ging het om ‘maar’ 9 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van adviesbureau Strategy&. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een op de zes topmensen van de 2500 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld de bons kreeg in 2018. Integriteitskwesties vormden hier de grootste oorzaak van die ontslagen. 

Onder integriteitskwesties vallen zaken als corruptie, fraude en seksuele intimidatie. De afgelopen jaren is dat steeds vaker reden voor ontslag van een bestuurder, blijkt uit de cijfers. In 2010 waren integriteitskwesties nog maar in 10 procent van de gevallen reden voor ontslag, terwijl dat nu 39 procent is. 

#Metoo

Het adviesbureau verklaart de explosieve stijging door onder andere de #Metoo-beweging, die er in het afgelopen jaar voor zorgde dat slachtoffers van seksueel wangedrag door hooggeplaatsten hun geluid konden laten horen. Dit resulteerde in het gedwongen vertrek van verscheidene CEO's.  

Uit de cijfers blijkt ook dat een vertrek na ruzie juist steeds minder vaak voorkomt. Dat zorgde in 2010 nog voor 37 procent van de ontslagen, terwijl dat nu nog maar in 13 procent van de gevallen reden voor dienstbeëindiging is.      

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”