Volledig scherm
Niels Bontje (links) © Hans van der Beek

Topman Iglo: 'Een opleiding volgen naast je baan laat zien dat je ambitieus bent'

Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Niels Bontje, general manager Iglo Nederland.

,,Ik heb altijd geïnvesteerd in mezelf, ook al was dat soms pittig. Ik had al een baan toen het Erasmus Food Management Institute (EFMI) werd opgericht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na flink aandringen mocht ik die opleiding volgen naast mijn baan. Het kostte veel tijd, maar het gaf me energie en ik bouwde aan mijn netwerk want ik studeerde met mensen die bij AH, Jumbo en C1000 werkten. Toen ik later franchisemanager bij Pepsico was, volgde ik de marketingstudie NIMA C naast mijn baan. Zoiets helpt je echt verder. Je laat zien dat je ambitieus bent en in jezelf wil investeren, dat wordt gewaardeerd door je leidinggevende.

Bijleren

Durf een zijstap te nemen en buiten je comfortzone te gaan, dat raad ik mensen die hogerop willen komen binnen het bedrijf altijd aan. Het gaat erom dat je jezelf in de breedte ontwikkelt. Als leidinggevende moest ik ook bijleren. Ik kwam erachter dat je mensen ruimte, tijd en vertrouwen moet geven. Een manager die je telkens loopt te controleren, daar wordt geen mens gelukkig van.

Quote

Een manager die je telkens loopt te controle­ren, daar wordt geen mens gelukkig van.

Niels Bontje

In mijn carrière heb ik vaak gekozen voor mijn gezin. Er wordt soms gedacht dat je moet kiezen. Dat heb ik nooit zo ervaren. Ik ben bij Pepsico terecht gekomen omdat we als gezin in Den Haag wilden wonen. Toen ik later de ambitie had om een leidinggevende functie te bekleden was die net al ingevuld bij Pepsico. Toen kon ik bij Nutricia aan de slag en later bij Iglo. Ik heb voor Pepsico ook nog in Londen gewerkt, maar we hebben als gezin nooit hoeven te verhuizen uit Den Haag.

Mooie aanbiedingen

Quote

Je moet oog voor jezelf en je team hebben

Er kwamen mooie aanbiedingen om in het buitenland te gaan werken. Maar ik wilde mijn kinderen niet van school halen. Achteraf zie ik dat het niet altijd de beste mensen waren die met hun gezin de wereld over gingen, wel de mensen die er alles voor opzij wilden zetten. En dat blijken niet altijd de beste managers. Je moet namelijk oog voor jezelf en je team hebben.

Er wordt keihard gewerkt bij Iglo, maar we maken ook tijd voor leuke dingen. Je brengt veel tijd met elkaar door op het werk, dan kun je maar beter zorgen dat het ook leuk is. Dat heeft als voordeel dat het de onderlinge communicatie ook bevordert. Als iemand kritiek heeft, weet je dat diegene het beste met je voor heeft.''

Over deze serie

Elke week geeft een topondernemer of ceo van een bedrijf zijn of haar belangrijkste tips voor de werkvloer. Tips waar je als werknemer (en zzp'ers wellicht ook) echt iets aan hebt. Ook als je niét bij het betreffende bedrijf werkt. Elke baas geeft zijn twee beste tips, in twee aparte columns.

De bazen die eerder aan bod kwamen: Atilay Uslu (Corendon), Hennie van der Most (horeca-ondernemer), Jaap Wassink (Coca-Cola), Bas Beerens (WeTransfer), Wilbert Mutsaers (Spotify), Derk Sauer (media-ondernemer), Gillian Tans (Booking.com), Frits van Eerd (Jumbo), Marjan van Loon (Shell), Duncan Stutterheim (ID&T).

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief