Een tram in Rotterdam.
Volledig scherm
Een tram in Rotterdam. © Shutterstock

Tramconducteur onterecht ontslagen, krijgt alsnog 18.000 euro mee

Een tramconducteur is volgens de rechter onterecht op staande voet ontslagen. Nu krijgt hij met terugwerkende kracht zijn salaris terug én een transitievergoeding. In totaal wordt er zo’n 18.000 euro bijgeschreven op zijn rekening. 

De man was al sinds 2010 in dienst bij beveiligingsbedrijf Securitas en al die tijd aan het werk als tramconducteur bij de RET, de Rotterdamse tramdienst. Een soepele arbeidsverhouding was dat het laatste jaar niet. Vorig jaar gaf Securitas een laatste waarschuwing aan de man. Hij moest iets veranderen aan zijn houding en gedrag als conducteur. Zo hield hij zich bijvoorbeeld niet aan afspraken, aldus Securitas. Voor de werkgever was het de laatste waarschuwing en bij een nieuwe overtreding zou hij ontslagen worden.

Ziek

Nog geen maand later meldde de man zich ziek. Zijn echtgenote zei namens hem dat hij vrijwel nergens toe in staat was en ook geen auto kon rijden. Werken was dus lastig. Het was vreemd, vond Securitas, dat ze van een collega in de periode daarna een melding kregen dat de betreffende medewerker op de markt gespot was: pratend, lachend en normaal lopend. Er leek niets aan de hand. Securitas schakelde een onderzoeksbureau in en die kwamen vorig najaar tot de conclusie dat de conducteur zelf auto reed en zich op normale wijze gedroeg.

Dat was de druppel voor Securitas: het bedrijf ontsloeg de medewerker op staande voet. ‘Je hebt ons bedrogen en wij zijn het vertrouwen in jou hierdoor volledig verloren. Jouw oneerlijk handelen vormt voor ons een reden om het dienstverband niet in stand te kunnen houden’, schreef het beveiligingsbedrijf aan de medewerker. De tramconducteur liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. 

Protest

De medewerker meldde bij de rechter dat hij volledig arbeidsongeschikt is en niet heeft gelogen over de aard en de ernst van de ziekte. Hij zegt traumaklachten te hebben door twee incidenten tijdens zijn werk voor RET en zowel goede als slechte dagen te hebben.
De rechter is niet overtuigd omdat het verschil in gedrag wel heel groot is - bij de zitting maakt hij ‘een volstrekt apathische indruk’ en heeft hij zich gepresenteerd als ‘iemand die nauwelijks kan praten en alles teveel is’ - maar oordeelt toch dat Securitas te snel is overgegaan tot een ontslag op staande voet. Securitas had naar aanleiding van het onderzoeksbureau nog een deskundigenoordeel moeten aanvragen bij het UWV.

Het gevolg? Securitas moet het loon over de periode van het ontslag - vanaf oktober 2018 tot juni 2019 - alsnog betalen. Het contract mag nu wel ontbonden worden omdat er geen werkbare arbeidsrelatie meer is. Dat betekent dat de medewerker bovenop het achtergehouden loon ook nog recht heeft op een transitievergoeding van ruim 6000 euro. In totaal krijg hij nu zo'n 18.000 euro bijgeschreven op zijn rekening. 

Wil je zelf op zoek naar een andere baan, maar twijfel je nog? Coach Charlotte van 't Wout geeft tips. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”