Volledig scherm
PREMIUM
Mariette Hamer, voorzitter SER © GUUS SCHOONEWILLE

‘Vrouwenquotum moet voor de doorbraak zorgen’

Wel of geen vrouwenquotum? Voor de Sociaal Economische Raad is het geen vraag meer; dat moet er komen, om zo sneller en méér vrouwen door te laten stromen naar de top. ‘Het is tijd om een doorbraak te forceren’, zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. 

Zelf kwam de 61-jarige Mariëtte Hamer vaak binnen als ‘één van de eerste vrouwen’ en nam ze veel vrouwen mee: bij de studentenvakbond, als fractievoorzitter bij de PvdA, bij de SER en vorig jaar als voorzitter van de Raad van Toezicht van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). ,,Ik ben een quotumvrouw, zei Neelie Kroes eens. Het is een soort geuzennaam. Als je dat durft te zeggen, laat je zien dat je vertrouwen in jezelf hebt. Tegelijkertijd: normaal is het niet. Het is tijd dat we de vrouwen een zetje gaan geven.”

  1. Zo sleep je een investering van 1 miljoen euro binnen: ‘De uitwerking is zoveel belangrijker dan je idee’
    start-ups/ video

    Zo sleep je een investe­ring van 1 miljoen euro binnen: ‘De uitwerking is zoveel belangrij­ker dan je idee’

    Hoe zorg je ervoor dat op de werkvloer heel verschillende soorten mensen rondlopen? Werkgevers breken zich het hoofd over die vraag. Ondernemers Charlotte en Fleur Melkert (23) gebruiken data en kunstmatige intelligentie om vooroordelen uit het sollicitatieproces te bannen, een initiatief waarmee ze een investering van 1 miljoen euro hebben binnengehaald.