Volledig scherm
James werd in elkaar geslagen nadat hij de daders vroeg te stoppen met hun racistische opmerkingen © Facebook

17-jarige James uit Almelo: 'niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk geraakt'

GEESTEREN - De foto’s van James Nzima (17) uit Almelo gaan als een lopend vuurtje op social media. Zijn gehavende gezicht is het resultaat van een aanvaring die hij afgelopen vrijdag had met een aantal mannen op de kermis in Geesteren.

Zijn verhaal wordt maar liefst 5.000 keer gedeeld op Facebook.

Door: Mandy de Jong

James en een vriend hebben het na een gezellige avond rond één uur ’s nachts wel gezien en pakken voor vertrek nog even een paar ongeopende biertjes van de grond bij een terras aan de Dorpsstraat.

Stomp
En dan gaat het mis. “Er kwamen allemaal mannen op ons af.” James vertelt dat ze de biertjes op verzoek direct aan de groep teruggaven, maar dat de sfeer al was omgeslagen. ‘Kankerneger, ga terug naar je eigen land, zwarte piet’, zijn de racistische opmerkingen die hij zich nog herinnert te horen. James zegt er wat van en krijgt een klap tegen zijn kin en een stomp op zijn borst. “Maar toen ik op de stoep viel, zag en hoorde ik helemaal niets meer.”

Voortand
Door die val op de grond mist hij nu een voortand, is er een tand afgebroken en heeft hij meerdere schaafwonden. “Die man heeft mij niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk geraakt.” James is geboren in Burundi, maar brengt zijn jeugd door in Almelo. “Ik woon hier al dertien jaar, maar heb nog nooit zoiets heftigs meegemaakt. Hoe kan iemand een minderjarige slaan?”

Discussie
Het verhaal van James sluit aan bij het landelijke debat over racisme dat onlangs werd aangewakkerd door de staandehouding van rapper Typhoon in Zwolle. Het verhaal over de mishandelde James in Geesteren gaat ook over normen en waarden en gaat daarom snel op social media. Het gevoel van ongelijkheid en onrechtvaardigheid zorgt ervoor dat jan en alleman zich mengt in de discussie.

Vragen
De foto’s zijn heftig, maar roepen ook vragen op. Wie waren deze mannen? En waarom hebben ze dit gedaan? Een ruzie om een paar flesjes bier en racistische opmerkingen lijken de oorzaak van de aanvaring. In de loop van de dag volgen reacties van de organisatie, politie en James, maar verder blijft het stil in Geesteren. Van de mannen is geen spoor te bekennen.

Almelo e.o.