700 trekkers op weg naar boerenprotest bij provinciehuis in Zwolle

videoAGELO - Zo’n 700 trekkers zetten deze ochtend koers richting Zwolle, om bij het provinciehuis te protesteren tegen aanscherping van stikstofregels door het provinciebestuur. Onder hen boer Joris Broekhuis uit Agelo. „Ik hoop dat ze inzien dat wij al heel veel voor de natuur doen.”

Dat de animo voor een nieuw, regionaler protest groot zou zijn, had LTO Noord-bestuurder Arjan Bonthuis uit Zenderen al voorspeld. Maandagochtend werden door alle afdelingen van LTO de getallen doorgegeven. Voor Twente werden 153 trekkers geregistreerd, in totaal komt het aantal trekkers dat vanuit Overijssel richting Zwolle gaat uit op 700. Meer dan in andere provincies, volgens Bonthuis, die zelf overigens met de trein gaat.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Vanuit Tubbergen vertrekken boeren gezamenlijk naar Zwolle. © Robin Hilberink

De gemeente Zwolle adviseert omwonenden van het provinciehuis en verkeersdeelnemers om de drukte te omzeilen en extra alert aan het verkeer deel te nemen.

Langeveen

Joris Broekhuis is een van die trekker-rijders, hij gaat samen met collega-boeren uit Agelo. Ze ontmoeten er nog meer  in Langeveen en rijden dan door naar Zwolle.

„We zijn al heel lang met de provincie in gesprek over de ontwikkeling van Natura-2000 gebieden. We staan landbouwgrond af, bedrijven in Twente worden verplaatst. Die plannen worden bijna wettelijk uitgevoerd, en nu zegt de overheid; er moeten nog meer boeren weg. Dat voelt als een mes in de rug.”

Twee weken geleden was zijn vrouw op het Malieveld, nu gaat hij. Woensdag voert zijn broer actie. Die actiebereidheid zit bij iedereen, zegt Broekhuis. „We hebben allemaal wel in de gaten dat de overheid een stap te ver gaat en dat raakt elke boer en burger.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© Robin Hilberink

Realiteitszin 

Broekhuis bekruipt soms het gevoel dat beleidsmakers nauwelijks een idee hebben van wat er op de werkvloer al gebeurt. „De provinciale politiek moet wat realiteitszin krijgen; waar staan we nu eigenlijk? Is het wel reëel wat we verwachten van de boeren? Want wij zijn helemaal niet anti-natuur.  Als we telkens als we vooruitkijken door nieuwe regels weer terug worden gezet, dan schiet het niet op. En dan raakt het vertrouwen in de provinciale politiek ook op.”

Hij hoopt met de actie vandaag te bereiken dat de provincie gaat inzien wat boeren al doen. En dat er een constructief plan voor de landbouw komt. 

Wat is stikstof eigenlijk? En hoe gevaarlijk is het? Wij leggen het uit in onderstaande video.

Almelo e.o.