Aardbei drive-in Manderveen is nu al een blijvertje: ‘In tijden van crisis word je creatief’

VideoMANDERVEEN - Hoewel bedacht als creatieve oplossing in coronatijd is de Manderveense Aardbei drive-in nu al een blijvertje. Aardbeien smoothies, wafels en ijsjes gingen er zaterdag als warme broodjes over de toonbank.

Vanaf een stoel in de berm wijst Hardrik Hendriksen, eigenaar van de Manderveense Aardbei, bezoekers richting de aardbei drive-in. En dat zijn er op de openingsdag, zaterdag, heel wat. „Het loopt constant door”, vertelt hij. „Daar hoopten we natuurlijk op maar je weet niet wat je moet verwachten.”

Uit kas van collega

Quote

Alleen jammer dat we onze eigen aardbeien nog niet kunnen gebruiken

Hardrik Hendriksen, Eigenaar Manderveense Aardbei

„Voor de zekerheid kochten we duizend wafels en even zoveel kinderwafels in. De overige gerechten op de menukaart worden allemaal vers gemaakt in eigen keuken. Alleen jammer dat we onze eigen aardbeien nog niet kunnen gebruiken. Met een beetje geluk zijn die over een week of drie rijp en kan het plukken beginnen.”

De zomerkoninkjes die de klanten bestellen, komen tot die tijd uit de kas van een collega-teler. Dit deert de klanten niet; zij laten zich de rode vruchten, veelal voorzien van een flinke toef slagroom, goed smaken. Aan het eerste loket geven bezoekers hun bestelling door. Vervolgens loopt de drive-in achter de schuur langs waarna de bestelling vanaf een tafel onder het overdekte terras wordt overhandigd. 

Op veilige afstand

Marleen en Tineke uit Oud Ootmarsum hebben allebei een aardbeien smoothie besteld. „We zagen de aardbei drive-in op Facebook voorbij komen”, vertelt Tineke. „Een ontzettend leuk idee. Je bent er toch nog even uit en kunt op veilige afstand blijven.” Want betalen gebeurt grotendeels contactloos met een pinapparaat dat aan een lat is bevestigd. De bestelling krijgen de bestuurders aangereikt op een grote schep. Anderhalve meter afstand is daarmee gewaarborgd. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De bestelling krijgen de bestuurders aangereikt op een grote schep. Anderhalve meter afstand is daarmee gewaarborgd.
Volledig scherm
De bestelling krijgen de bestuurders aangereikt op een grote schep. Anderhalve meter afstand is daarmee gewaarborgd. © Robin Hilberink

Soms lastig

Quote

Ik was helemaal kapot toen Premier Rutte zijn uitspraak deed over sluiting van de horeca

Hardrik Hendriksen, Eigenaar van de Manderveense Aardbei

Ook de medewerkers houden de veiligheidsmaatregelen in acht. Al is dat soms ook lastig. „Je moet steeds overal aan denken”, legt Renske Pegge, die bestellingen overhandigt, uit. „Als personeel hebben we allemaal een eigen plekje met voldoende afstand tussen collega’s. Maar ook het contact met de klanten is anders, afstandelijker. Dat voelt best vreemd.”

Hendriksen is blij dat zijn aanvankelijke hersenspinsel zo’n succes blijkt te zijn. „Ik was helemaal kapot toen Premier Rutte zijn uitspraak deed over sluiting van de horeca”, blikt hij terug. „Wat moeten we nu met die 200.000 bakjes aardbeien?’ dacht ik gelijk. 

Loket gemaakt

„De horeca en zelfpluk vallen weg maar we hebben een voldoende ruimte en aardbeien. We maken er een aardbei drive-in van, bedacht ik. Gelijk bestelde ik een kraan en puin en legde een verhard pad aan. Uit de gevel zaagde ik een loket. De buren draaiden gisteren proef om het in de praktijk te testen. Dat ging goed en vanaf vandaag gaan we gas geven.”

Een blijvertje

Ook na coronatijd want de drive-in is een blijvertje. Alleen loopt de route straks andersom. Auto’s rijden dan niet meer linksom langs het terras maar rechtsom over een verhard pad terug. Hendriksen: „In tijden van crisis word je creatief om er het beste van te maken. De aardbei drive-in werpt z’n vruchten nu al af. En over drie weken zijn dat vruchten van eigen teelt.”

De drive-in van de Manderveense Aardbei ging zaterdag rond het middaguur open en het was meteen druk.
Volledig scherm
De drive-in van de Manderveense Aardbei ging zaterdag rond het middaguur open en het was meteen druk. © Robin Hilberink

Almelo e.o.