Volledig scherm
De kerk in Vasse, gezien vanuit een weiland aan de Boakenkampsweg. © Robin Hilberink

Actueel thema katholieke kerk in Tubbergen rond boeren is puur toeval

TUBBERGEN - Stro, klompen en kaarsen vormen zaterdag 16 en zondag 17 november - komend weekeinde - het interieur van de kerken binnen de katholieke H. Pancratiusparochie in de gemeente Tubbergen en Vriezenveen. Het diaconale weekeinde heeft als thema ‘Hart voor boeren’.

Met de themakeuze is de parochie, met de stikstofprotesten op het Malieveld in Den Haag nog vers in het geheugen, onbewust actueel. „Jaarlijks wordt vanuit het diaconaal beraad een ander thema gekozen voor het diaconale weekeinde”, vertelt pastor Jacqueline Meupelenberg.

 „Zo brachten we in het verleden vrijwilligers, vluchtelingen en mantelzorgers onder de aandacht. De keuze voor een doelgroep bepalen we ver van tevoren. Dit jaar sluit ‘Hart voor boeren’ mooi aan op de actualiteit maar het was voor ons geen reden voor deze keuze.”

Plattelandsparochie

De achterliggende gedachte is dat boeren, ondanks alle regelgeving en veranderingen, zich dag-in, dag-uit inzetten voor hun bedrijf, hun dieren en het land. „Als plattelandsparochie willen we zorg en aandacht besteden aan onze agrariërs in de breedste zin van het woord”, licht de pastor toe. „Daarom werken we met Land- en Tuinbouw Organisatie LTO-Noord en verschillende agrarische ondernemers. We kregen uitsluitend positieve reacties.”

Quote

Door deze activitei­ten zijn we als parochie aardig bij de tijd

Jacqueline Meupelenberg

Bedrijfsbezoeken

Want naast de kerkelijke vieringen die als titel ‘Is de oogst zo gewoon’ dragen, vonden en vinden er tevens verschillende bedrijfsbezoeken plaats door onder meer de Jeugdkerk en de jongeren van Rock Solid. Meupelenberg: „Deze jongeren maken vervolgens in groepen een verslag van het bezoek. Hun ervaringen delen zij tijdens de verschillende vieringen. Ook schreven en brengen ze eigen voorbeden. De Jeugdkerk krijgt zaterdag bijvoorbeeld een rondleiding bij het melkveebedrijf van de familie Scholten Linde in Hezingen.”

Elke generatie

Leden van LTO-Noord dragen bij aan het versieren van de kerken en zijn aanwezig bij de vieringen waarin aangepaste liederen worden gezongen. Aansluitend is er een samenzijn in de kerken. Bezoekers krijgen onder andere thee en koffie met krentenwegge aangeboden. Meupelenberg hoopt dat het zaterdag en zondag druk wordt. „Voor elke generaties is er aanbod en het thema spreekt veel mensen aan. Ik denk dat we door dit soort activiteiten te houden aardig bij de tijd zijn als parochie.”

Almelo e.o.