Volledig scherm
De eigenaren van Dentallas Tandtechniek, Carla Beukers en Martijn Kalsbeek, openen medio 2020 een tandartspraktijk in Albergen. © Lars Smook

Albergen krijgt na jaren weer tandartspraktijk

ALBERGEN - Vanaf medio 2020 kunnen Albergenaren naar de tandarts in eigen dorp. Carla Oude Elbering en Martijn Kalsbeek, openen dan het nieuwe Tandheelkundig Centrum Albergen.

De laatste tandarts die praktijk hield in Albergen ging enkele jaren geleden met pensioen. Maar een nieuwe tandarts kwam er niet. „Vergrijzing speelt daarbij een rol”, zegt Martijn Kalsbeek. „Daarom  hanteren veel praktijken in de regio een patiëntenstop. Inwoners van Albergen moeten nu een eindje reizen voor een tandartsbezoek. 

Beklag

In de praktijk van Dentallas Tandtechniek deden steeds meer cliënten hierover hun beklag”, vertelt Kalsbeek samen met Carla Oude Elberink. Zij zijn de eigenaren van Dentallas. „Carla en ik bespraken dit en we besloten om zelf een tandartspraktijk te beginnen. Het toeval wilde dat het pand naast Dentallas (Phillipus Robbenstraat 8 red) leeg komt te staan. Door daar het Tandheelkundig Centrum Albergen te openen bieden we patiënten professionele mondzorg voor jong en oud onder één dak.”

Schooltandarts

Vanuit daar willen de eigenaren meer betekenen voor de inwoners van het dorp. „Zodra we gesetteld zijn, is het plan om de schooltandarts te herintroduceren”, zegt Oude Elbering. „We willen periodieke educatieve ochtenden in de praktijk organiseren met gebitscontroles en poetsinstructies.” Kalsbeek: „En we hopen problemen bij kinderen op latere leeftijd te voorkomen.” 

Angst

Hij wordt met regelmaat geconfronteerd met achterstallig gebitsonderhoud. „Het zijn vooral mensen vanaf een jaar of 30 die in zo’n geval naar onze praktijk komen voor advies. Zij hebben vaak jaren geen tandarts gezien. Naar verloop van tijd groeit ook de angst voor een tandartsbezoek. Met het Tandheelkundig Centrum spelen we daar op in. De angst, die evengoed angst voor pijn of een eerdere traumatische ervaring kan zijn, proberen we weg te nemen. Het wordt een laagdrempelige en moderne praktijk in een huiselijke sfeer waar de tijd wordt genomen voor patiënten.”

Almelo e.o.