Volledig scherm
De watermolen De Mast uit 1433. © eigen foto

Alle zeven molens in Tubbergen zondag open

TUBBERGEN - Alle zeven molens die de gemeente Tubbergen rijk is openen zondag van 10.00 uur tot 16.30 uur de deuren. De twee jongste vrouwelijke molenaars starten de Molendag om 10.00 uur bij de Molen De Vier Winden, aan de Kleisenweg in Reutum met het lichten van de vang.

Molenaar Nico Rouwers houdt zelfs een wandeling vanaf 13.30 uur bij molen De Mast langs de Hazelbekke door het essenlandschap van Vasse waar enkele bronnen ontspringen. De route langs grafvelden is acht kilometer lang.


Een 50 kilometer lange vaste fietsroute gaat langs de molen van Frans in Vasse en de dubbele bovenslagmolen van Bels. Bijzonder oud is de watermolen De Mast uit 1433. Geopend is ook de molen bij kasteel Herinckhave in Fleringen en de vlakbij gelegen molen van Frielink. De moeite van een bezoek waard zijn ook de windkorenmolen Weerselose Molen ook genoemd De Vier Winden in Reutum en de beltwindkorenmolen aan de Hardenbergerweg in Geesteren.

Bezoekers kunnen bij de molens streekproducten kopen. Vandaag is de Molenroute voor een euro te koop bij de VVV van de gemeente Tubbergen. Normaal kost de route 2,50 euro. De stichting de Overijsselse Molen nam vorig jaar het initatief voor de fietsroute. Hiervoor is een projectgroep opgericht waarin alle Tubbergse molens vertegenwoordigd zijn.

Volledig scherm
De windmolen van Frieling in Fleringen © eigen foto

Almelo e.o.