Volledig scherm
© ANP

Ambtenaren uit Tubbergen en Dinkelland gaan tijdens dienstreizen minder CO2 uitstoten

TUBBERGEN/DENEKAMP - Om duurzaam gedrag te bevorderen krijgen ambtenaren van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland in 2020 de beschikking over elektrische auto's en e-bikes. Voor zakelijk verkeer. De verwachting is dat het tot een flinke vermindering van CO2-uitstoot gaat leiden. 

Voor de medewerkers van genoemde gemeenten - die samenwerken onder de noemer Noaberkracht - wordt een leaseovereenkomst gesloten voor vier elektrische auto's en zes elektrische fietsen, alsmede laadpalen gekocht voor zowel auto's als fietsen. 

Prijskaartje

Dat gaat bij elkaar bijna 14.000 euro kosten. Bovendien is het voorstel van de collega's om nog eens 12.000 euro te besteden aan het opstellen van een zogeheten mobiliteitsplan. Dat plan moet in januari 2021 klaar zijn. En daarin moet komen te staan op welke manier de ambtenaren op een zo duurzaam mogelijke wijze van a naar b kunnen komen.

Ambitie

De voorstellen passen wat betreft het college van Tubbergen in het uitgesproken voornemen om gebruik van fossiele brandstoffen niet alleen terug te dringen, maar zelfs volledig te beëindigen. Om die ambitie vorm te geven, is het verduurzamen van het vervoer binnen het ambtenarenkorps een stap in de goede richting. Daarbij is het de bedoeling dat de elektrische auto's en fietsen tijdens het werk zoveel mogelijk met elkaar worden gedeeld. 

Handhaving

Noaberkracht gaat in 2020 aflopende leasecontracten voor vier dienstauto's die op fossiele brandstoffen rijden, vervangen door vier elektrische auto's. Daarmee wordt ruim 10.000 kilo minder CO2 uitgestoten is berekend. En voor korte ritjes kunnen ambtenaren kiezen voor de ebike. De dienst handhaving van Noaberkracht heeft al aangegeven daar gebruik van te willen maken. Voor de langere termijn wordt gekeken naar de uitwerking van het mobiliteitsplan. 

Almelo e.o.