Volledig scherm
Onze vrouw in Brussel: Annie Schreijer © Charel van Tendeloo

Annie Schreijer na Brexit: ‘Tijd voor grote schoonmaak in Brussel’

De ergste schrik heeft Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik achter de rug. „Maar de kater in Brussel is nog enorm”, zegt ze over de keuze van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen.

Wakker geschud
Van dichtbij beleefde Annie Schreijer, onze vrouw in Brussel, hoe de stemming op het Britse platteland onderschat werd. Door de politici aan deze kant van het Kanaal, maar ook door ’Londen’. „Er is gekozen vanuit emotie, en dat is onverstandig. Zo ver had het nooit mogen komen. Ik denk dat iedereen nu wakker geschud is. Vandaag zal men moeten bijkomen van de schrik, dinsdag begint het grote debat: hoe nu verder.”

Er zijn heel veel redenen waardoor het tot een Brexit heeft kunnen komen. Maar voor Annie Schreijer heeft het sterk te maken met de groeiende afkeer van de Europese Unie, van Brussel, van bureaucratie. „Natuurlijk leeft dat. Ook al is het niet altijd terecht. Ik krijg veel mensen op bezoek, die vaak heel kritisch naar Brussel komen. Aan het eind van de dag kijken zij met andere ogen naar de Unie. Ze hadden nooit verwacht dat hier zo veel wordt gedaan.”

Niet nog meer Europa
Toch moet het roer om, zegt ze. „Het is heel simpel: we hebben geen behoefte aan meer Europa, we willen een beter Europa. We moeten niet meer wetten maken, moeten niet nog meer willen doen. Burgers moeten geen last van ons hebben, maar profijt. Dat is de boodschap waarmee we Europa er bovenop helpen. Frans Timmermans, de eurocommissaris, trekt die kar overtuigend.”

Een voorbeeld: „Neem die 30.000 lobbyisten, die van alles willen voor allerlei bedrijven. Maar er is geen enkel bedrijf in Overijssel mee geholpen. Dat moet stoppen.” Annie pakt het liefst meteen de bezem. „Het is tijd voor de grote schoonmaak in Brussel. En snel.”

Annie in Europa
Voor haar betekent Brexit dat ze er harder tegenaan gaat. „Ik ga verder, ik ga door. Met Annie is Europa dichterbij. Vrede, veiligheid, voedsel, dat is Europa en daar kan niemand tegen zijn. Ik blijf luisteren en uitleggen. Laatst was de koning in Brussel. Hij zei: ‘Europa begint aan de keukentafel.’ Daar moet je zijn. En daar ben ik.”

Almelo e.o.